A brit kormány bejelentette a kilépési folyamat megindítását

A brit kormány bejelentette a kilépési folyamat megindítását

Megküldte az értesítést a brit kormány a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. Ezt  jelentette be szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

“Kilenc hónap után az Egyesült Királyság megküldte az értesítést” – írta az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a Twitteren, röviddel azután, hogy Tim Barrow, az EU melletti brit nagykövet átadta neki a Theresa May miniszterelnök által aláírt levelet.

A bejelentést követően nyilatkozatot adott ki az Európai Tanács, amelyben leszögezték, egységesen, konstruktív szellemben fognak fellépni a bennmaradó tagállamok a szigetország kilépésének feltételeiről szóló tárgyalásokon, és meg fogják védeni az érdekeiket.

A dokumentum szövegét jóváhagyó “huszonhetek” sajnálatukat fejezték ki a britek döntése miatt, azonban kiemelték, hogy készen állnak a most következő folyamatra, és reményüket fejezték ki, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is közeli partnere marad az uniónak.

Hangsúlyozták: mindenekelőtt a bizonytalanság mérséklésére van szükség, amihez elsődleges fontosságú az állampolgárok jogainak biztosítása.

Sajtóértekezletén Donald Tusk arról számolt be, hogy a kárelhárításról fognak szólni a kilépési tárgyalások, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagországai által elszenvedett veszteségek minimalizálása.

Bejelentette, pénteken közzé fogja tenni a javaslatait az iránymutatásokra, amelyek alapján Michel Barniernek, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyalónak el kell járnia a kiválási tárgyalások során.

Ezen iránymutatásokról a bennmaradó tagországok vezetőinek kell megegyezniük az április 29-i csúcstalálkozójukon. A bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Tusk felhívta rá a figyelmet, hogy most még semmi nem változott, a “kilépés pillanatáig” érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei.

Azt kívánjuk, hogy bárcsak ne lépne ki az Egyesült Királyság, de van egy pozitív oldala is a Brexitnek, mégpedig az, hogy “eltökéltebbé és egységesebbé” tette a “huszonheteket” – fogalmazott sajtótájékoztatóján az Európai Tanács vezetője.

Hozzátette, ennek ellenére “sem Brüsszelben, sem Londonban nincs értelme úgy tenni, mintha ez egy vidám nap lenne”.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó többi 27 ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Kapcsolódó cikkek