A megmérettetés díjait hét kategóriában osztották ki a Gyulai Pálinkafesztiválon pénteken. A legjobb magánfőzött párlat címét Bartik Ádám és neje Megyer Könnye sárga vilmos párlata, míg a legjobb bérfőzetett párlatét Pucsok Sándor Starking almája érdemelte ki. A kereskedelmi főzdék hosszú évek után indulhattak ismét a versenyen, amelyen a legeredményesebb kereskedelmi főzde mellett 2022 legjobb kereskedelmi párlatát is díjazták. Ezt a címet a Podrum Palic 1896 Sljíva Baraba párlata nyerte el.
Külön díjazták az idei Év gyümölcséből, azaz az almából készült legjobb párlatot, ezt a címet szintén Pucsok Sándor Starking almája érdemelte ki.
Békés megye legjobb pálinkájának a Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt alma pálinkáját választották, ezt a Békés Megyei Önkormányzat egy évig ajándékozási célokra használja majd. A megyei önkormányzat két különdíjat is átadott: a legeredményesebb Békés megyei magánfőző Szűcs Zoltán lett Békéscsabáról, a legeredményesebb megyei bérfőzető címet pedig az újkígyósi Ping József érdemelte ki. A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki. A versenyre idén rekordszámú, 989 mintát neveztek.
Magyarországról érkezett a legtöbb minta, szám szerint 750 összesen 103 településről, Romániából 193, Szlovákiából 41, Szerbiából 5 párlatot neveztek.
Legtöbb párlat az idei évben ismét szőlő és szőlő eredetű termékekből érkezett (268 darab), ezt követi az év gyümölcse, az alma 112 mintával, a harmadik legtöbb a szilva volt 106 mintával, majd a következő legnépszerűbb kategória a bogyós, vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt.
Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 118, bérfőzetett párlatból 132, míg magánfőzött párlatból 740 minta érkezett a megmérettetésre.
A beérkezett tételeket 22 fős szakmai zsűri bírálta hazai és külföldi pálinkaházak, bérfőzdék főzőmesterei és díjnyertes magánfőzők mellett 100 pontos rendszerben. A 22. Gyulai Pálinkafesztivál részletes programja ezen az oldalon megtalálható.