Sok hátrányos helyzetű gyerek nyaral

Három kisgyerek a fűbenAz idén már csaknem tizenkétezer hátrányos helyzetű gyerek jelentkezett Erzsébet-táborba, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány egymilliárd forint értékben meghirdetett pályázati kiírásaira. Ezt mondta az Erzsébet-program projektvezetője kedden a balatonberényi boksztáborban.

Majthényi László közölte, a három hete indult táboroztatás egyes pályázataira még július 15-ig lehet jelentkezni. Az Erzsébet-táborokban szociálisan nehéz helyzetű gyermekek, határon túli fiatalok, tehetséges fiatalok, valamint gyermekjóléti intézetben élők nyaralhatnak minimális önerővel.

A gyerekek az első héten a többi között Balatonberény, Balatonszárszó, Csopak, Fonyódliget, Vajta és Zánka táborait vehették birtokba, a következő hetekben, augusztus 25-ig további négy helyen – Agárdon, Balatonszárszón, Fadd-Domborin, Mátrafüreden – várják az ország különböző pontjairól érkező diákokat – tette hozzá a projektvezető. A tematikus táborokba is jelentkezhettek az általános iskolás és a középiskolás diákok 18 éves korig, ilyen például az alkotóművészeti, a népművészeti, a vitorlástábor vagy a különböző sporttáborok. A táborokban önkéntesek segítik a programok megvalósítását: az alapítvány önkéntes munkára meghirdetett felhívására túljelentkezés volt pedagógusokból és egyetemi, főiskolai hallgatókból – közölte Majthényi László.

Kovács István, olimpiai bajnok ökölvívó, az Erzsébet-program Tanácsadó Testületének tagja elmondta, hogy a hétfőn indult balatonberényi boksztáborban az ország 44 egyesületének képviseletében 244 nehéz anyagi körülmények között élő gyermek vesz részt. Hozzátette, a táborlakók július 7-ig a közös edzéseken elsajátíthatják az ökölvívás fortélyait, de a fő hangsúly a nyaraláson van. Sok olyan, nagy szegénységben élő iskolás jöhetett el az idén a Balatonra, aki még életében nem járt itt, és valószínűleg az idei szünideje is nyaralás nélkül telt volna el – fogalmazott. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-program részeként szociális üdülésre összesen további 2 milliárd forint értékben írt ki pályázatot, ebből több mint 75.000 ember üdültetése válik lehetővé. A nyitott pályázatok a www.erzsebetprogram.hu oldalon érhetőek el.