Vonzóbbá tennék a közéletet nőknek

Vonzóbbá tennék a közéletet nőknek

Az elmúlt években jelentősen nőtt a nők munkaerőpiaci jelenléte, a közéleti jelenlétüket tekintve azonban Magyarország "még nincs a lista élén". Erről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Szilvásváradon, egy szakmai fórumon.

Az államtitkár fővédnökségével pénteken indult el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) első női közéleti vezetőképző programja. Az ünnepi megnyitón kiemelte: céljuk, hogy lehetőséget adjanak a nőknek.
Elmondta, fontosnak tartották, hogy Magyarországon legyen egy női közéleti vezetőképző, ahol egymásra találhatnak azok a nők, akik érdeklődnek a közéleti kérdések iránt.

Az MCC a 18 és 36 év közötti, a közéleti szerepvállalás iránt érdeklődő nőknek indította el új képzését. Novák Katalin elmondta: nagy érdeklődés övezte a programot, nagy volt a túljelentkezés; így részletes, minőségi választási folyamatban került ki a jelentkezők közül az a 17 nő, aki részt vehet a programon. Közölte, nemcsak női előadók lesznek, s nem is csak női témák, hanem számos közéleti témát megvitatnak majd a képzés során.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az 1996 óta működő MCC célja, hogy megtalálják azokat a fiatalokat, akik többet szeretnének elérni az életben, mint az átlag. Hozzátette, az Emmi támogatásával több más projektjük is indul, illetve indult az idén, a Kárpátaljai Közéleti Akadémiát például a múlt hétvégén nyitották meg. A női közéleti vezetőképzés elindításával azt célozták meg, hogy javuljon a nők közéleti szerepe javuljon Magyarországon.