Zsugorodik a moratóriumban lévő hitelállomány

Zsugorodik a moratóriumban lévő hitelállomány

Tavaly év vége óta mindössze 184 000, addig moratóriumban lévő lakossági hitelt kezdtek el újra fizetni, 1,3 millió kölcsönt viszont még mindig nem törlesztenek. Ezt írja szombati számában a Népszava.

A lap a Magyar Nemzeti Banktól kapott (MNB) adatokra hivatkozva azt is közli, hogy a  vállalati hitelek közül 20 000 került ki december óta a moratóriumból, mintegy 40 000-45 000-et továbbra sem fizetnek. Ez a statisztika még a májusi állapotokat tükrözi – jelzik, hozzáteszik azonban, hogy a bankoktól kapott visszajelzéseik alapján az ügyfelek a nyári hónapokban sem kezdtek el tömegével kilépni a moratóriumból, a nem fizető ügyfelek száma csak apránként zsugorodik.

A jegybanki adatok szerint a teljes lakossági hitelállomány 35, a vállalati kölcsönök 22 százalékát – ez együtt véve mintegy 4900 milliárd forint – nem törlesztik.

A moratóriumra ténylegesen jogosultak körében jóval nagyobb a nem fizetők aránya: a tavaly március 18. előtt folyósított lakossági hitelállomány 49, a vállalati hitelállomány 35 százaléka van még mindig moratóriumban. Ez pedig tavaly év végéhez képest mindössze 3-5 százalékos változás: akkor a moratóriumra jogosult lakossági kölcsönök 52, a vállalati hitelek 40 százalékát nem fizették.

Azok nagy többsége tehát, aki a tavaly tavaszi induláskor élt a moratórium lehetőségével, az elmúlt másfél évben végig benne is ragadt.

“Bár a moratóriumot bármikor ott lehet hagyni, és újra is lehet kérni, az ismét fizetők száma csak lassan növekszik”

– írják.

Kapcsolódó cikkek