forrás: pixabay.com

Ön tudta ezeket a casco biztosításról?

Ön tudta ezeket a casco biztosításról?

A Casco szót a legtöbben ismerik, de ennek a biztosításnak a részleteivel nincs mindenki tisztában.

Annyit szokás tudni, hogy a casco biztosítás manapság bármilyen gépjárművel megtörtént káreseményt fed le. Azt azonban sokan tudják, hogy az úgynevezett finanszírozott autók esetében a CASCO megkötése alapkövetelmény szokott lenni. Igaz ez a banki hitelekre és a lízingelt autókra is. Azt már kevesebben tudják, hogy ez nem jelenti azt, hogy kötelezve vagyunk arra, hogy a finanszírozást vállaló pénzintézet ajánlott biztosítójával kell üzletet kötnünk. Nyilván a jutalékok miatt ez a pénzintézetek érdeke, de nekünk, mint ügyfélnek, érdemes a legjobb (és a legolcsóbb jó) opciót kiválasztani. Ebben segítségünkre lehetnek független szakértők és Casco biztosítás kalkulátorok.

Mire kell figyelni a Casco megkötése előtt?

Ne higgyen senkinek, aki azt mondja, hogy csak annál az egy (vagy esetleg kettő) biztosítónál köthet biztosítást, akinél ajánlják. Szintén ódzkodjon attól, hogy egy-két ajánlat megnézése után döntsön. Évente több tízezer forint maradhat a bankszámláján, ha megtalálja a legjobb ajánlatot, amely egy-két órába telik egy kalkulátor és / vagy hús-vér független szakértő segítségével. Ezek az ügyfélnek (Önnek) semmibe nem kerülnek.

Milyen járművekre lehet Cascot kötni?

Általában autókra és kistehergépkocsikra szokás Cascót kötni, de lehet motorkerékpárra, kamionokra, sőt, kisrepülőgépekre és kishajókra (motoros hajókra és vitorlásokra) is.

Mi történik totálkár esetén?

Totalkárnak azt nevezzük, amikor a sérült vagyontárgy olyan mértékben károsodott, hogy már nem javítható. A gazdasági totálkár azt jelenti, hogy már nem érdemes megjavítani a gépjárművet, a műszaki totálkár pedig azt, hogy ez lehetetlen.

A totálkár számítás (az ügyfelek szerencséjére) nem a javítás költségén alapul, hanem az autó értékén. Ebből levonják a roncs értékét (maradványérték), majd a különbözetet kifizeti a tulajdonosnak.

A roncsot nem feltétlenül kell a biztosító cégnek átvennie: a tulajdonos felelőssége ennek értékesítése. Azonban ha ez nem sikerül, megpróbálhatja a roncs értékét lejjebb vinni. Ennek biztosítócégenként más-más a folyamata.

Hol érvényes a Casco biztosítás?

Míg a kötelező felelősségbiztosítás 47 országban érvényes (igaz, a zöldkártyát ki kell / érdemes váltani hozzá az EU-n kívül), a Casco hatálya általában Európa és Törökország: a szovjet utódállamok közül csak az EU tagállamai (a Balti-országok) tartoznak ide, míg egyes jugoszláv utódállamok is. Mindenképp tájékozódjunk, ha elhagynánk az EU-t, hogy pontosan mik a Cascónk feltételei.

Melyik önrészt vonja le a biztosító a szolgáltatás esetén?

A Casco megkötésénél két önrészt kapunk: például 10% és 100.000 Ft. A biztosító a nagyobb összeget használja a kalkulációinál. Egy 200.000 Ft-os kár esetén 100.000 Ft önrészt kell fizetnünk, míg egy másfél milliós kár esetén 10%-ot, azaz 150.000 Ft-ot. Ebből egyszerűen következik az is, hogy az önrész alatti károk esetén a biztosító nem szolgáltat.

Kapcsolódó cikkek