fotó: pixabay.com

Alaposan nézze meg, kitől rendel online vásárláskor

Alaposan nézze meg, kitől rendel online vásárláskor

A fizetési meghagyást kapó kereskedők az esetek nagy százalékában teljesítik a követelést. Erről beszélt a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Parti Tamás kiemelte, online vásárláskor fontos körültekintően megválasztani, hogy kitől rendelünk, és elmenteni a levelezéseket, bizonylatokat.

“Ha valaki az online vásárlás utáni elállást követően nem kapja vissza a vételárat, élhet a Magyarországon közjegyzői hatáskörbe tartozó fizetési meghagyással”

– tette hozzá.

“A fizetési meghagyás felszólítás a szállítónak, hogy térítse vissza a kifizetett vételárat. Ilyenkor vagy 15 napon belül ellentmond a fizetési meghagyásnak, és perré alakul az ügy, vagy ha nem mond ellent, az jogerőre emelkedik, és közvetlenül végrehajthatóvá válik”

– magyarázta, majd  hangsúlyozta, a közjegyző nem képviselője az ügyfélnek, mindig meg kell őriznie független státuszát, ezért ha perré alakul az ügy, szerencsés az ügyvédi támogatás.

Parti Tamás beszélt az elektronikus ügyintézésről is, ilyenkor három napon belül bocsátja ki a közjegyző a fizetési meghagyást, egyébként erre 15 napja van.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai fizetési meghagyásnál hosszabb ez az idő, és azt egyelőre nem lehet elektronikusan benyújtani.

Kapcsolódó cikkek