Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken december 7-én

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken december 7-én

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon. A főbb indexek pénteken nyerséggel zártak és a múlt hetet is pozitív eredménnyel fejezték be.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,25 százalék, az S&P-500 index 0,20 százalék, a Nasdaq Composite index 0,02 százalék csökkenéssel kezdte a hétfői kereskedést. Az amerikai piacok nyitásakor a páneurópai és euróövezeti gyűjtőindexek 0,3-0,4 százalékos veszteséget mutattak.

Az indexek hétfői csökkenését az amerikai-kínai politikai feszültség eszkalálódására vezetik vissza tőzsdei megfigyelők. Pozitív hírként értékelték azonban a koronavírus-válságból kivezető utat egyengető támogatási programon végzett utolsó simítások hírét az amerikai Kongresszusban.

A politika részéről megadott alaphangon túl egyedi vállalati hírek befolyásolták az árfolyamok alakulását. Az Intel részvénye például közel 2,0 százalékkal gyengült a tőzsdén kívüli forgalomban már a nyitás előtt, miután médiajelentések jelentek meg az Apple fejlesztésében jövőre piacra kerülő személyi számítógép processzorokról.
Az olajipari vállalatok részvényei a csökkenő olajárat követték lefelé. A tőzsdén kívüli forgalomban a Chevron, az Exxon Mobil és az Occidental Petroleum részvények 1,0 és 2,0 százaléknyi árfolyamcsökkenést szenvedtek el.

Az olajár kilenc havi csúcsról csúszott vissza hétfőn az amerikai-kínai politikai feszültség eszkalálódásából leszűrhető romló keresleti kilátások, valamint a fertőzésszám növekedése okán bevezetett utazási korlátozások miatt. Mindkét mértékadó világpiaci olajtípus, a Brent és a WTI az ötödik egymást követő hetet zárta a múlt héten áremelkedéssel.

A hétfői árcsökkenés azonban csak egy “döccenőnek” tekintendő az olajár tartósnak ígérkező emelkedésében, miután az OPEC+ megállapodott a termeléskorlátozó kvóta korábban tervezettnél kisebb mértékű redukálásában, Illetve változatlanul fennáll a víruselleni oltás gazdaságélénkítő hatásának ígérete is. Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 0,79 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi piacon hordónként 48,86 dolláron, a WTI ára pedig 0,76 százalékkal 45,91 dollárra csökkent. Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik erősebben 1,2133 dolláron az arany spot ára 0,11 százalékkal emelkedett unciánként 1839,40 dollárra.

Kapcsolódó cikkek