Erre számítanak a magyar tőzsdén február 26-án

Erre számítanak a magyar tőzsdén február 26-án

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: a határidős indexek szerint az európai tőzsdéken profitrealizálás kezdődhet a kereskedés elején, a magyar tőzsdén is inkább csökkenés, iránykeresés valószínű. A szakértő a nap eseményei közül kiemelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülését. A monetáris kondíciókban még nem vár változtatásokat a piac, amely ugyanakkor a legutóbbi inflációs adatok fényében figyel az ezzel kapcsolatos kommunikációra – jelezte.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szintén úgy látja, hogy kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés az európai részvénypiacokon, így Budapesten is profitrealizálásra kerülhet sor a reggeli órákban. A szakértő szerint ugyanakkor több vezető részvény technikai képe is optimizmusra ad okot. A kommentár szerint az OTP hamarosan folytathatja útját a 11 970 forintos történelmi maximumszint felé, és reális esély van rá, hogy sikerül is átlépni azt. A Richter árfolyamában 5680 forintnál található a következő fontos ellenállási szint, addig gond nélkül elmehet a gyógyszergyártó jegyzése, akár már a keddi kereskedésben. A Mol árfolyammozgása bizonytalan, egyelőre nem sikerül feljebb kapaszkodnia, illetve a Magyar Telekom esetében is inkább pesszimista az Equilor szenior elemzője. Varga Zoltán hozzátette,

hogy a VTB Capital 13 200 forintról 14 100 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó 12 hónapos célárfolyamát, az ajánlásuk továbbra is vétel.

A szakértő szintén kiemelte, hogy kedden délután tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Varga Zoltán most sem számít érdemi változásra a jegybank kommunikációjában, várakozása szerint a március 26-i kamatdöntő ülésen jelenthetik be az első lépéseket a monetáris politika normalizációjának folyamatában. Továbbra is úgy gondolja, hogy ha az inflációs alapfolyamatok nem változnak a következő hónapokban, a negyedik negyedévben már az első kamatemelésre is sor kerülhet.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 173,35 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 40 987,95 ponton zárt hétfőn, a részvénypiac forgalma 8,2 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a pénteki záráshoz képest. A Mol 8 forinttal, 0,24 százalékkal 3290 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,42 százalékkal 11 830 forintra nőtt, forgalmuk 3,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 0,50 forinttal, 0,11 százalékkal 463,50 forintra emelkedett, forgalma 136,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,89 százalékkal 5640 forintra nőtt, forgalmuk 2 milliárd forintot ért el.

Kapcsolódó cikkek