Emelkednek az irányadó indexek a világ vezető értéktőzsdéin

Emelkednek az irányadó indexek a világ vezető értéktőzsdéin

Az Egyesült Államok és Kína tovább mélyítette a kereskedelmi háborús lövészárkokat újabb pótvámok bevezetésével szeptember 1-jei hatállyal, ennek van ilyen hatása.

Délután fél négykor a londoni tőzsde irányadó mutatója, a londoni FTSE-100 index 1,30 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,22 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,24 százalékos pluszban állt.

A New York-i tőzsde nemzeti ünnep – a munkát ünneplő szabadnap – miatt hétfőn zárva tart, így általában mindenhol alacsony a forgalom.

A piacok kevésbé reagáltak hevesen a vasárnaptól érvényes újabb vámemelésekre, mint az előző alkalmak esetében. A befektetők azt remélik, hogy a szeptemberre beütemezett tárgyalásokon előrelépést ér el a világ két legnagyobb gazdasága. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, nem valószínű, hogy gyorsan megoldódik a kereskedelmi viszály. A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0964 dollárt adtak hétfő délután, 0,30 százalékkal erősödött a dollár. A japán jenhez képest 0,07 százalékkal erősödött a dollár, 106,36 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,86 százalékos veszteségben, 58,74 dolláron, míg az októberi szállítású WTI 0,60 százalékos mínuszban, 54,77 dolláron forgott. A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,28 százalékkal, 1533,65 dollárra nőtt. Az Egyesült Államokban 1887 óta mindig szeptember első hétfőjén tartják a munka ünnepét.

Kapcsolódó cikkek