zöldenergia, forrás: pixabay.com

Tízezernél több család nyert a Napenergia Plusz Programban

Tízezernél több család nyert a Napenergia Plusz Programban

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton. A mostanáig megítélt több mint 40 milliárd forint állami hozzájárulás a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a háztartásokat.

A tájékoztató szerint az eddig beérkezett mintegy 18 000 támogatási kérelem feldolgozása folyamatosan zajlik. A pályázóktól a beruházási költségek legfeljebb kétharmadát, ingatlanonként akár 5 millió forintnyi kiadást vállalhat a kormány. Az átlagos támogatási igény tartósan 4 millió forint körül alakul.

A több mint 75 milliárd forintos keretösszegből így közel 19 ezer család kaphat vissza nem térítendő forrást a napelemek és energiatároló beszerzéséhez, felszereléséhez.

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a már futó programokban összesen 200 milliárd forintot fordít a családok és vállalkozások beruházásainak ösztönzésére. Az ipari energiatárolók telepítését támogató kiírásnak köszönhetően 2026 tavaszáig félszáz helyszínen létesülhetnek korszerű berendezések. A hazai összes energiatárolói kapacitás e beruházások révén két éven belül a hússzorosára nőhet.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ra 1 gigawattnyi teljesítmény rendelkezésre állását célozza meg.

A Napenergia Plusz Program nyertesei a saját eszközeikkel megtermelt zöldenergiát későbbi felhasználásra el is tudják tárolni. Önellátási képességeik ezzel erősödnek, áramszámlájuk pedig csökken. A tiszta áramtermelés térnyerése mellett a helyben elfogyasztott mennyiségek mérséklik a villamosenergia-hálózat terhelését is. A folytatásban a napelemes rendszerüket legalább tíz éve üzemeltető családok pályázhatnak majd támogatásra energiatároló megvásárlásához – közölte a tárca.

Kapcsolódó cikkek