fotó: pixabay.com

Igazi példaképek a Békés vármegyei vállalkozók

Igazi példaképek a Békés vármegyei vállalkozók

Békés vármegye vállalkozásai jól teljesítettek tavaly, a térség különösen a beruházások területén került az élmezőnybe országos szinten. Ez derül ki a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP100 kiadványából, amelyben a 2022-es év adatait összesítették.
Békés vármegyében 2022. szeptember végén 56 000 önálló és 8 000 társas vállalkozó működött.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kiadványban jelezte: a térség fejlődésére jelentős hatást gyakorolt, hogy megközelítése az M44-es gyorsforgalmi úttal sokat javult. Fontos mutató, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 2022 első három negyedévében 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az elnök kitért arra, hogy a vármegyei munkaerőpiac is “feszesebbé” vált: 10 üres álláshelyre 59 álláskereső jutott, 15-tel kevesebb, mint 2021 szeptemberében.

A kiadvány ismerteti, hogy a gazdasági szervezetek 120 milliárd forint értékű új beruházást hajtottak végre 2022 szeptemberéig; ez összehasonlító áron 19 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A teljesítmény ilyen mértékű növekedésével Békés a főváros és a megyék rangsorában az élmezőnybe tartozott. A fejlesztési források 34 százalékát a mezőgazdaságban, 24 százalékát a feldolgozóiparban, 9,1 százalékát pedig a szállítás és raktározás területén használták fel. Az ipari termelés értéke 688 milliárd forint volt a vizsgált időszakban, ami az országos kibocsátás 1,7 százalékát adta.

“A vármegye ipar teljesítménye 2010 óta bővül, a tendenciát a koronavírus-járvány is csak időlegesen törte meg”

– emelték ki.

2022 első három negyedévében a villamos berendezések gyártása 86,9 százalékkal; a gépi, illetve gépberendezésekkel foglalkozó cégek 39,6 százalékkal termeltek többet az egy évvel korábbinál. A Békés vármegyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások termelési értéke 2022 első három negyedévében 50,3 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron, az országos 3,2 százalékos növekedéssel közel azonos mértékben, 3,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Békés vármegye első három TOP vállalkozása 2022-ben a Linamar Hungary Zrt., a Gallicoop Zrt. és a Guardian Orosháza Kft. volt az összesítés szerint.

A közúti járműalkatrészek gyártásával foglalkozó, orosházi székhelyű, csaknem 2500 embernek munkát adó Linamar értékesítési bevétele 2021-ben meghaladta a 60 milliárd forintot, ami tízmilliárddal volt több az egy évvel korábbinál. A baromfihús- feldolgozással foglalkozó Gallicoop 42,6 milliárdos, a síküveggyártó Guardian 36,7 milliárd forintos 2021-es nettó értékesítési bevétellel szerepelnek a második, illetve a harmadik helyen. Az első tíz közé bekerült még a híradástechnikai berendezéseket gyártó Hirschmann Car Communication Kft., a műanyag csomagolóeszközöket gyártó Mondi Békéscsaba Kft., az öblösüveggyártó orosházi O-I Hungary Kft., a szarvasi székhelyű Cool4U Kft., a könnyűfémöntéssel foglalkozó Csaba Metál Zrt., a baromfifeldolgozással foglalkozó orosházi Green Divízió Kft., míg a tizedik helyen egy hunyai cég, a gabona-, dohány-, vetőmag- és takarmány-nagykereskedő Bo-Ti Zrt. áll.

Kapcsolódó cikkek