Új munkahelyek székesfehérváriaknak

Két és félmilliárd forint összértékű beruházás valósul meg és 336 új munkahely jön létre Székesfehérváron a bővülő Alba Ipari Zónában. A "jó hírt" a város vezetői, a nyertes cégek és az ipari park képviselői jelentették be csütörtökön.

“Meggyőződésem, hogy Székesfehérvár nélkül nincs magyar gazdaság. A helyi ipar fejlődése azonban az itt működő cégek kezében van, tehát örülünk sikereiknek” – mondta Cser-Palkovics András a város fideszes polgármestere azon a megbeszélésen, amit az Alba Ipari Zónában beruházásokat kezdő cégekkel folytatott. Hozzátette, kiáll a telephely-fejlesztési pályázatok megmaradása mellett, hiszen befutott és most új piacokat kereső cégek nyerhetnek támogatást munkahely-teremtő beruházásaikhoz. 

Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna ügyvezetője közölte, sikeresen pályáztak az Új Széchenyi Terv keretében, 153 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. Ezzel elkezdődhet a negyedik ütem infrastruktúrájának kialakítása, az eddig 62 hektáros ipari park további húsz hektárral bővül. A projekt összértéke 307 millió forint lesz. 

Holcinger László, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgató-helyettese elmondta, hét cég (Elme Kft., Giga 2003 Kft., Isoflex Kft., Litze Kft., Regál Kft., SCA Packaging Kft., Soyer Kft.) nyert közel 50 százalékos támogatást telephely-fejlesztéshez, illetve innovációs célokra. Az 1,1 milliárd forintos pályázati forrás révén több mint 2,5 milliárd forint összértékű fejlesztés valósulhat meg. Elhangzott, többen bérelt üzemeiket váltják saját csarnokra. Mindegyik cég bővíti termelési területét és növeli a foglalkoztatottak számát, de van olyan pályázó, amelyik új berendezésekre és gyártósorok beszerzésére is nyert forrást.

Az Alba Ipari Parkot 1993-ban alapították, 94 százalékos tulajdonosa az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt., mellette tulajdonrésszel rendelkezik Székesfehérvár önkormányzata és a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány is. Jelenleg az Ipari Parkban 47 cég rendelkezik ingatlannal, közel 1200 embert foglalkoztatnak. A cégek harmada külföldi tulajdonban van, a többi hazai illetve fehérvári cég.

Kapcsolódó cikkek