Ötmilliárdos gyárbővítés

 Egy munkás a Nemak Győr Kft. üzemében 2014. augusztus 1-jén. Több mint ötmilliárd forintos beruházással száz új munkahelyet teremt a hengerfejeket és motorblokkokat gyártó, mexikói tulajdonú cég, fotó: Nyikos Péter/MTITöbb mint ötmilliárd forintos beruházással száz új munkahelyet teremt a kisalföldi megyeszékhelyen a hengerfejeket és motorblokkokat gyártó, mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft.; a fejlesztéshez a kormány 406 milliós egyedi támogatást biztosít. Ezt jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ahhoz, hogy Magyarország a harmadikról az első helyre ugorhasson azon uniós tagállamok rangsorában, ahol a legmagasabb az ipar GDP-n belüli aránya, nem csupán a négy nagy autógyár, de ezek beszállítóinak jelenléte, fejlődése is fontos. Az autóipari beszállítók világszínvonalú technológiát hoznak Magyarországra – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Emlékeztetett, hogy 2010-ben a kormánynak súlyos döntést kellett hoznia arról, milyen útra kívánja terelni az országot; akkor az újraiparosítás válaszát adták, abból kiindulva, hogy “Magyarország akkor lehet igazán erős, ha erős termelő szektorral rendelkezik”. Megjegyezte, hogy ehhez szükség volt az adórendszer, a felsőoktatás és  szakképzés átalakítására, valamint kellően rugalmas és garanciákat nyújtó munkajogi rendszert kellett kialakítani. Kiemelte: az első negyedévben a gazdaság 3,5, a beruházások pedig 2,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi értéket.

Nemak Győr

Az államtitkár közölte, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kíván kötni a Nemak Győr Kft.-vel. David Toth, a Nemak Győr Kft. ügyvezetője elmondta: a hőkezelő csarnok berendezését és gépek beszerzését tartalmazó beruházás eredményeként 2016 végére 898-ra bővül a társaság munkavállalóinak száma. Emlékeztetett arra, a Nemak-csoport a világ legnagyobb független, azaz nem autógyártó vállalathoz tartozó hengerfej- és motorblokk-gyártó kapacitásával rendelkezik, amely 34 üzeméből 48 járműgyárral áll üzleti kapcsolatban, ezek közé tartozik az Audi, a BMW, az Opel és a Renault is.

Az eseményről kiadott közlemény szerint az 5,6 milliárd forint értékű beruházás jövőre kezdődik és 2017-re készül el. 
David Toth februárban az MTI érdeklődésére azt közölte: a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 150 millió eurós árbevétele tíz százaléknál is magasabb bővülés 2012-höz képest, ami visszatérés a 2008-ban kitört válságot megelőző egy évtized emelkedéséhez, az idei célkitűzés pedig a 165 millió euró elérése.

Kapcsolódó cikkek