Átvette a pályázati dokumentációt a DK

Varju LászlóA Demokratikus Koalíció pártigazgatója átvette pénteken a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a trafikpályázatok során elbírált értékelési lapokat és a települési értékelési jegyzőkönyveket.

Varju László pártja több aktivistájával érkezett, akik a mintegy 14 folyóméternyi aktahalmazt, amely a DK tájékoztatása szerint tíz nagyobb és közel 160 kisebb dobozt töltött meg, az épület előtt várakozó furgonba pakolták. Varju László, miután a minisztériumban szignálta az átadási és átvételi dokumentumokat, az épület előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ország “egyik legszégyenteljesebb” pályázati kiírásának következményei tízezreket fosztottak meg munkájuktól. Emlékeztetett arra, hogy a tárca egy bírósági eljárás után adta ki számukra az adatokat. Hozzátette, hogy a minisztériumban jelezték, lemondanak arról a 25 millió forintról, amelyet korábban a másolásért akartak kérni. A DK törekszik arra, hogy a pályázati jegyzőkönyvek minél hamarabb nyilvánossá váljanak, de a dokumentáció személyes adatokat is tartalmaz, és az adatvédelmi törvény betartásával kell eljárniuk – közölte. A képviselő elmondta, hogy a papírokat a párt ügyfélszolgálati irodájába viszik, ahol három szakértő segítségével megkezdik azok feldolgozását. Varju László az ügyben a jövő hétre ígért további tájékoztatást. A pártigazgató egy másik témában feltett kérdésre azt válaszolta: jogszerűen vette fel azt az 1,4 millió forintot, amelyet azután utalt neki az Országgyűlés, hogy az előző ciklus végén megszűnt a képviselői mandátuma. A Blikk ezzel foglalkozó írása felhívta a figyelmet arra, hogy bár a politikus mandátuma május 5-én megszűnt, június 30-án megkapta párttársa, az EP-be távozó Molnár Csaba képviselői helyét, így azóta újra képviselő.

Varju László elmondta, a pénzből 980 000 forintot Zugló fideszes polgármesterének, Papcsák Ferencnek fizetett, akivel szemben elveszített egy pert, míg a fennmaradó összeget abban a két hónapban költött el, amíg nem rendelkezett mandátummal.
Nem rendelkezik arról jogszabály, hogy vissza kellene fizetnie a neki utalt pénzt, szerinte más képviselők is voltak hasonló helyzetben, de “visszafizetés nem történt” – mondta Varju László, aki arra a kérdésre, hogy erkölcsösnek tartja-e, ha megtartja a pénzt annyit felelt: “én azt gondolom, hogy jogszerűen jártam el akkor és annak megfelelően használtam fel, tehát ez így rendben van”.