Ennyi tanuló dolgozott a nyári szezon első hetében

Ennyi tanuló dolgozott a nyári szezon első hetében

A kormány diákmunka programja révén 20 000 tanuló dolgozott a nyári szezon első hetében. Ezt mondta Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Azt mondta,

ez óriási előrelépés, mivel tavaly egész nyáron 29 000 diák dolgozott a diákmunka program révén.

A július 1. és augusztus 30. közötti diákmunka program az ország egész területét lefedi, ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgoznak a legtöbben a program révén.

“A diákok legnagyobb része területi önkormányzatokkal kötött szerződést, tíz százalékuk pedig a versenyszférában dolgozik”

– tette hozzá, aztán arról beszélt,

hogy a Pénzügyminisztérium a program támogatására idén 3,6 milliárd forintos keretet biztosít.

A helyettes államtitkár részletezte, a programban az állam az önkormányzatoknál 6 órás diákfoglalkoztatást támogat a minimálbér, illetve a garantált bérminimum és járulékai mértékéig. Az üzleti céllal foglalkoztató versenyszférában a diákok 8 órát dolgozhatnak, de ebben az esetben is az állam csak 6 órás foglalkoztatást áll, napi 2 órának a munkadíját pedig a munkáltatónak kell biztosítania. Marczinkó Zoltán úgy vélte, hogy

a programnak kettős hatása van, egyrészt jelentősen enyhíti a munkaerőhiányt a nyári, szezonális munkák terén, másrészt hozzájárul a munkahelyi szocializáció mielőbbi elsajátításához.

Kapcsolódó cikkek