A béremelésünket tervezik

A béremelésünket tervezik

Dollár jel egy férfi szemüvegén

A Napi Gazdaság rendezvényén Dara Péter, a kutatást végző egyik cég, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, a Simconsult-tal közösen végzett kutatásuk során közel háromszáz cég felsővezetőjét és Hr-munkatársát kérdezték meg arról, hogy mit terveznek 2012-ben. Minden régióból vettek részt a felmérésben, és a megkérdezett cégek negyvennyolc százaléka tisztán külföldi, harmincnyolc százaléka pedig magyar tulajdonú volt. 

Aprópénz oszlopok

Dara Péter az eredményekről beszámolva hangsúlyozta, a megkérdezett cégek  százaléka az idei évet az eredmények szempontjából átlagosnak tekinti, de harminckilenc százalék szerint rossz évet zár a cég 2011-ben, és a megkérdezetteknek alig ötöde – tizenkilenc százaléka – nyilatkozott úgy, hogy jó évet zárnak. A felmérésből kiderült, hogy a jövőre béremelést tervező cégek negyede szubjektív alapon dönt az emelésről, illetve annak mértékéről – ismertette az ügyvezető igazgató. A cégek negyvebbegy százaléka egységesen, minden munkavállalóra érvényesen, azonos elvek alapján dönt (ezen vállalatok hetvenhárom százaléka tervez emelést). A válaszadók harmincnnégy százaléka munkaköri szintek szerint alakítja a fizetést. 

A 2012-es béremelési tervek 0,3 és hét százalék között szóródtak, átlagosan a cégek 3,8 százalékkal tervezik növelni a béreket. A pozíciók szerinti bontást ismertetve Dara Péter elmondta, a felsővezetők bérét átlagosan 3,7, a középvezetőkét 3,5, a diplomásokét 4,2, az ügyviteli munkakörökben dolgozók bérét pedig négy százalékkal tervezik emelni a megkérdezett cégek. A szakmunkások bére 5,2, míg a segédmunkásoké 4,8 százalékkal emelkedne átlagosan 2012-ben.

Kapcsolódó cikkek