fotó: pixabay.com

Orvosi áttörésre készülnek magyar kutatók

Orvosi áttörésre készülnek magyar kutatók

Napjainkban az egyik legnagyobb egészségügyi kihívás az antibiotikum-rezisztencia, ezt, illetve a legkisebb baktériumok, az úgynevezett mikoplazmák elleni védekezési lehetőségeket kutatja az MTA egyik Lendület kutatócsoportja. Ezt közölte a Magyar Idők.

A lap csütörtöki száma szerint a Gyuranecz Miklós állatorvos vezette csapat tagjai eddig is komoly sikereket értek el, és az állatorvosi szakmán belül már most világhírűek. Gyuranecz Miklós állatorvos elmondta,

“amiatt, hogy egyes ázsiai országokban, mint például Indiában vagy Kínában a csirkéket a mikoplazmózis elleni védekezés céljából majdhogynem folyamatosan antibiotikummal kezelik, nemcsak az állatokat megbetegítő kórokozók válnak ellenállóvá, de azok a baktériumok is, amelyek szintén előfordulnak a csirkében, de az embert is képesek megfertőzni.”

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézetében dolgozó kutatócsoport ezért az antibiotikum-felhasználás csökkentésének lehetőségeit kutató vizsgálatba kezdett. Ezt részben alapkutatási pályázatok, részben gyógyszercégek finanszírozzák, utóbbiak segítenek abban is, hogy a magyarországi labor rendszeresen kapjon mintákat ezen országok állatállományaiból.

Ugyancsak gyógyszergyárakkal együttműködve, a kutatócsoport alapkutatási szinten

a vakcinafejlesztésben is részt vesz, és azon is dolgozik, hogy vizsgálni lehessen az egyes oltóanyagok hatékonyságát.

A 2012-ben alakult Lendület kutatócsoport már most egyedülálló eredményeket mondhat magáénak. Ahogyan a kutató fogalmazott, ezekkel ugyan nem lehet bekerülni a híradókba, viszont fel lehet kerülni az állatorvosi kutatások világtérképére, köszönhetően a Lendület pályázat biztosította anyagi háttérnek és a kutatócsoportban dolgozók felkészültségének.

Kapcsolódó cikkek