fotó: pixabay.com

Hamarosan kezdődik az edmontoni junior jégkorong-világbajnokság

Hamarosan kezdődik az edmontoni junior jégkorong-világbajnokság

Több mint tíz hónap kényszerű kihagyás után december 25-től rendez eseményt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF): ekkor kezdődik majd az edmontoni junior (U20) világbajnokság.
Az IIHF február elején olimpiai selejtezőket tartott, de a koronavírus-járvány terjedése miatt márciustól valamennyi tornáját törölte.

A férfi junior korosztály elit vb-jének megrendezését Kanada – azon belül Alberta tartomány – szigorú körülmények között vállalta. Eredetileg Edmonton és Red Deer városa adott volna otthont a vb-nek, ám a hatóságokkal egyeztetve csak az edmontoni Rogers Arénában lesznek mérkőzések, zárt kapuk mögött. Az ötletet az észak-amerikai profiliga (NHL) augusztus-szeptemberi rájátszása adta, amikor ugyanitt “buborékban”, azaz elszigetelve játszott 24 csapat, és a több mint 33 ezer koronavírus-teszt egyike sem hozott pozitív eredményt.

A torna december 25-én a svájci-szlovák találkozóval kezdődik, december 20-tól 23-ig lehet felkészülési meccseket tartani, a tíz válogatott már több mint egy héttel korábban kiutazik Edmontonba.

A döntőt január 5-én vívják. Mivel az alsóbb szintek tornáit – köztük a magyarokat felvonultató divízió I/A-s vb-t – törölték, ezért most nem lesz kieső.