fotó: pixabay.com

Így tanulhatják ezentúl a gyerekek a matekot

Így tanulhatják ezentúl a gyerekek a matekot

A számon kérhető tananyag csökkenése, a fogalmak bemagolásának elhagyása - egyebek mellett így változna meg a matematikaoktatás az általános és középiskolákban, ha az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szerint készülnek majd a kerettantervek. Erről írt a Népszava szombaton.

A NAT-ot fejlesztő Oktatás 2030 Munkacsoport weboldalán megjelent bejegyzés szerint az oktatás alapja a megértés lesz a mechanikus tanulással szemben. Az általános iskola alsó tagozatában a “cselekvő tapasztalatszerzésből” kiinduló tanulás lesz az első számú alapelv:

rajzoláson és színezésen túli tárgyi tevékenységek során, például kirakva, lemérve, megtöltve szerezhetnek képet a diákok a fontos matematikai fogalmakól, a definíciók ismerete nem lesz többé követelmény.

A felső tagozaton ugyancsak az életközeli, a gyakorlatban előforduló példák jelennek meg az elvont fogalmak, tételek ismerete helyett – írta a Népszava.

A NAT-fejlesztők tervei szerint középiskolában is csökken a számon kérhető tananyag mennyisége, a hangsúly a gyakorlati problémák vizsgálatára kerül át, a

“túlságosan elvont ismeretek kikerülnek a minimumkövetelményekből”.

Így a Népszava ismertetése szerint kimarad például a logaritmus azonosságai és a logaritmikus egyenletek témaköre, a szögfüggvények általános kiterjesztése.

Kapcsolódó cikkek