fotó: pixabay.com

Holokausztkutatás indul Terézvárosban

Holokausztkutatás indul Terézvárosban

A több ezer elhurcolt és meggyilkolt terézvárosi tragédiájának kutatásába kezd a 6. kerületi önkormányzata a holokauszt 80. évfordulóján.

A terézvárosi önkormányzat azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy az áldozatoknak emléket állító online platform készül, ahol interaktív térkép, arcképcsarnok, digitalizált korabeli dokumentumok, visszaemlékezések tárják fel a múltat, a civil áldozatok személyes történetét. Azt írták, hogy a németek és a magyar nyilasok a megszállás és a felszabadulás között eltelt hónapokban a fővárosi zsidók majdnem felét megölték.

Terézvárosban ekkor a lakosság 40 százaléka izraelitákból állt, közülük több ezer nőt és munkaszolgálatost hurcoltak táborokba, mások a nyilas terrornak estek áldozatul.

“A holokauszt óta lassan 80 év telt el, de még mindig nem tudjuk, hányan voltak az áldozatok, nem tudjuk nevüket, történetüket, tragédiájuk pontos körülményeit”

– fogalmaztak a közleményben, hozzátéve, hogy az elmúlt évtizedekben már Európa számos nagyvárosában feltárták a holokauszt helyi történetét és a helyi zsidóság sorsát. Terézváros is erre a munkára készül a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szakmai együttműködésével, a 2024-ben kezdődő kutatás során a szakértők feldolgozzák a magyarországi levéltárak és a fontosabb nemzetközi gyűjtemények dokumentációját, átvizsgálják az egykori koncentrációs táborokban fellelt SS-iratokat, összegyűjtik a deportált és meggyilkolt 6. kerületi zsidó lakosok nevét, és összeállítják a terézvárosi áldozatok névlistáját, rekonstruálják sorsukat, történetüket és haláluk körülményeit.

“A munkában történészek, muzeológusok, levéltárosok mellett önkéntes civilek is részt vesznek; a két éven át tartó kutatás költségeit a terézvárosi önkormányzat fedezi, erről ma dönt a képviselő-testület”

– olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek