illusztráció

Nincs erősebb sugárzás nálunk a csernobili erdőtűz miatt

Nincs erősebb sugárzás nálunk a csernobili erdőtűz miatt

Magyarországon nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt. Ezt hangsúlyozta az Országos Meterorológiai Szolgálat.

Mint kifejtették, április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás.

“Az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai megtekinthetők”

– tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Facebookon az “Országos meteorológiai intézetre” hivatkozva terjed egy álhír miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kéri, hogy ne terjesszen senki hamis információt.

Kapcsolódó cikkek