forrás: pixabay.com

Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki sünökön

Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki sünökön

A sünök bőrén természetes módon, egy gomba és egy baktérium közötti harc eredményeként született meg.

A bizonyítottan a sünöktől származó szuperbaktérium még jóval azelőtt kifejlődött, hogy felfedezték volna a ma ismert antibiotikumokat – írja a BBC hírportál.

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy egy a sünök körében gyakori bőrgomba természetes módon termel antibiotikumot. Erre válaszul fejlesztett ki az állat bőrén élő baktérium az antibiotikummal szembeni rezisztenciát.

A kutatóknak a Nature című tudományos lapban bemutatott eredményei rávilágítanak, hogy hogyan vezettek természetes biológiai folyamatok ennek a szuperbaktériumnak a kialakulásához mintegy 200 évvel ezelőtt. A mecC-MRSA nevű speciális baktériumot tejet adó teheneknél fedezték fel elsőként, ezért a tudósok azt feltételezték, hogy a farmokon alkalmazott antibiotikumok okozták kialakulásukat.

“A kutatási eredmények szerint azonban ez egy viszonylag ritka példája annak, hogyan alakulhat ki természetes módon az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia”

– fejtette ki Mark Holmes, a Cambridge-i Egyetem tudósa,

aki szerint a valódi kockázatot továbbra is az antibiotikumok túlhasználata jelenti.

A vizsgálattal egy régi rejtélyt oldottak meg, azt, hogy honnan származik ez a bizonyos MRSA-típus, amelyet egy évtizede fedeztek fel cambridge-i szakértők. Mint Holmes elmondta, megpróbálták kideríteni, mekkora a probléma, ezért vadon és farmokon élő állatokat is megvizsgáltak. Kiderült, hogy széles körben elterjedt a baktérium a természetben, különösen a sünöknél: minden második tesztelt egyednél megtalálható volt az MRSA-nak ez a típusa. A koppenhágai Statens Serum Institut munkatársaival együttműködve több mint ezer, Európában vadon élő állatoktól származó mintát elemeztek. Genetikai kódon alapuló idővonalat hoztak létre, amelyből kiderült, hogy az ellenálló baktériumtörzs az 1800-as évek elején alakult ki az európai sünnél (Erinaceus europaeus) – tehát jóval az antibiotikumok klinikai alkalmazása előtt.

“A sün bőrén növekvő gomba penicillint termelt. A baktériumnak ellenállónak kellett lennie ahhoz, hogy tovább éljen a sün bőrén. Ahol gomba van, ott ellenállónak kell lenni azzal az antibiotikummal szemben, amit termel”

– fejtette ki Holmes.

A szakértő hozzátette, az MRSA ezen típusa az emberi egészségre “nagyon kicsi – szinte jelentéktelen” kockázatot jelent.

Kapcsolódó cikkek