A patikus is ember, avagy helyzetjelentés a túloldalról

A patikus is ember, avagy helyzetjelentés a túloldalról

Mindennapi munkám során szorosan együttműködöm az újpesti Árpád Patika személyzetével. Nemcsak a széles termékskála miatt szeretek idejárni, de itt mindenki türelmes, szakszerű és nem utolsó sorban mosolygós. Éppen ez volt az, ami kíváncsivá tett, hogy vajon ők hogyan élik mindennapjaikat.

– Hogyan változtak a vásárlói szokások az elmúlt tíz évben, gondolok itt a receptre felírt gyógyszerek, egyszerűbb recept nélküli készítmények és a vitaminok, táplálékkiegészítők arányára?

– Megfigyelhető, hogy az utóbbi időben elindultunk a prevenció felé, ma már szinte mindenki megpróbál odafigyelni arra, hogy az egészségét minél tovább, minél jobb állapotban megőrizze. Ma már nem várjuk el az orvostól, hogy beteg vagyok és azonnal hozzon rendbe valami tablettával, lehetőleg minél olcsóbban, minél gyorsabban. Mára már mindenki belátta azt, hogy saját magának is tennie kell az egészségéért. Egyre többen figyelünk oda a szervezetünk jelzéseire, egyre többen kezelik magukat otthon, valamilyen patikában is szabadon megvásárolható termékekkel, pl. vitaminok, immunerősítők szedése egy influenzás időszakban.  Egyre inkább tapasztalható az is, hogy kisebb problémákkal már nem szívesen fordulnak az emberek orvoshoz, inkább elsőként megpróbálkoznak a patikában megvásárolható készítményekkel. Ilyenkor nagyon pozitívan fogadják, ha valamilyen gyógynövény alapú készítményt ajánlunk fel, pl. kisebb megfázás esetén valamilyen teát javasolunk. Sokszor az orvos által kiírt gyógyszereket egészítik ki alternatív termékekkel. Ma már szinte természetes, hogy az antibiotikum mellé vesznek egy probiotikumot is. Sokszor, apróságokért is nagyon hálásak az emberek. Például amikor felhívjuk a figyelmüket, hogy igyanak elég folyadékot, hiszen mondjuk egy köptetőnél elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű folyadék legyen a szervezetben, hogy a nyák könnyedén ki tudjon ürülni a szervezetből.

gyógyszerek

Ugyanez a helyzet egy bakteriális és/vagy vírusos fertőzés esetén. Ma már sokan próbálják helyettesíteni, vagy kiegészíteni a gyógyszereket homeopátiás készítményekkel. Sokszor fordul elő, hogy a patikában kér segítséget valaki, mert már hallott róla vagy valamilyen szinten ismeri is, de nem biztos benne hogy mit szeretne. Abban az esetben, ha egy ember ilyen alternatív  megoldást szeretne, mi nagyon szívesen segítünk. Tapasztalataink is alátámasztják, hogy a homeopátiának ma már komoly helye van a házi patikában, természetesen itt is tudni kell, hogy mikor kell szakemberhez fordulni és meddig érdemes magunkat kezelgetni.

– Mi a titka annak, hogy napról napra meg tudnak újulni, maximálisan kiszolgálva a beteg nyűgös embereket?

– Ehhez szükség van egy jó otthoni háttérre és a szakma szeretetére. Mi itt a patikában nagyon tudunk örülni néhány kedves szónak pl. ha valaki visszajön és azt mondja, hogy nagyon jó volt nekem az a szer, amit legutóbb ajánlott, vagy csak egyszerűen megköszöni azt, hogy foglalkoztunk vele. Természetesen azt is mindig érdeklődve figyeljük, hogy milyen új készítmények jelentek meg a piacon, hiszen fontos, hogy mindig megpróbáljuk követni, merre fejlődik, alakul a tudomány. Milyen új dolgokat találnak ki, vagy fedeznek fel újra, akár régi dolgokat, pl.  a fülgyertya használatát. Fültisztítást már nem fülpiszkálóval a fülünkben végzünk, hanem akár fülcsepp, fülspray vagy  gyertya használatával. Ugyanilyen újra felfedezett terápia pl. köhögés esetén, a mellkas disznózsírral történő bekenése éjszakára, ahogy már nagyanyáink is tették.

– Az egyetem, vagy az élet tanította Önöket a mindennapi konfliktusok kezelésére? Említene néhány kirívó esetet?

– A konfliktusok kezelését sajnos mindenki az itt eltöltött évek alatt tanulja meg. Sokszor nagyon nehéz, hiszen a problémák zöme azért alakul ki, mert az emberek nem ismerik a jogszabályokat és azt hiszik, hogy mi nem vagyunk megértőek. Sajnos nekünk az a dolgunk, hogy betartsuk és betartassuk a jogszabályokat. Pl. a receptek érvényességi ideje nem 3 hónap, hanem 90 nap és sajnos a 91. napon már tb támogatás nem vehető igénybe az adott receptre. Egy másik hasonló példa, hogy a patikába gyógyszerbiztonsági okból nem hozhatók vissza a korábban már megvásárolt termékek, még akkor sem, ha azt az orvos írta ki és közben kiderült, hogy még sincs rá szükség valami miatt.

sorban

Gyakori probléma, hogy nem figyelünk egymásra, mindenki azt gondolja, hogy csak ő a fontos, pedig a sorban mögötte állónak talán komolyabb problémája van. Emellett azt se feledjük el, hogy a pult másik oldalán álló valaki is csak egy ember, aki hibázhat, aki talán fáradt vagy ne adj’ isten éppen ő is beteg. Egy kis megértéssel ezek a problémák kikerülhetőek lennének.  Arra gondolok, hogy ha egy anyuka babakocsival jön a gyógyszertárba, kinyitom neki az ajtót és nem próbálok meg előtte beslisszolni, vagy figyeljünk arra az öreg nénire, akinek fáj a lába és leül, mert nem bír sorban állni, akkor talán nem kellene elé furakodni.

– Mik a leggyakrabban a vásárolt termékek?

– A termékek megoszlása szezonális, a téli időszakban inkább a megfázáshoz kapcsolódó termékek fogynak. Köptető, c-vitamin, vitaminok, immunerősítők, láz- és fajdalomcsillapítók. A nyári, melegebb időszakban inkább naptejek, leégés utáni szerek, szúnyog és kullancs riasztók és persze az allergia elleni készítmények a keresettek.

– Mit üzen a vásárlóknak a pult túloldaláról?

– Türelem, türelem és harmadszor is türelem! Nem a gyógyszertár az a hely, ahol sietni kell, hiszen itt egy kérdésen is sok minden múlhat. A patikus azért “szöszmötöl” annyit és azért kérdez olyan sokat, mert próbál segíteni és sajnos sok idő elmegy az adminisztrációval is. Mindenkit megkérnék arra, hogy vegye figyelembe, a többi ember “esendőségét”, hiszen mindenkinek vannak problémái. Egy mosoly, egy jó szó nem kerül semmibe, ettől máris sokkal szebb a másiknak is a napja. Felesleges tolakodni, hiszen az a pár perc már úgysem számít! Nem utolsó sorban, pedig a patikus is ember…

 

Szidon Rita

életmódtanácsadó

Kapcsolódó cikkek