Új életet kapott

Először hajtottak végre szívműtétet a Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében Szegeden. Az erdélyi Nagykadácsról származó Ilyés Attila egy héttel a beavatkozás után jól van, hamarosan hazatérhet.

A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi civil kezdeményezés, amelynek célja olyan gyerekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek és hazájukban nincs lehetőség a gyógyításukra. Ezt a világon mindenhol a Rotary klubok szervezik, és biztosítják rá a szükséges pénzügyi fedezetet. Magyarországon a program gazdája a Budapest-Tabán Rotary Klub. A műtéteket – együttműködési megállapodás alapján – 2010 tavaszától a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végezték, idén ősztől pedig a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szívsebészetén folytatódnak.

Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. A most hatesztendős kisfiút az SZTE kardiológiai központjában operálták meg október 14-én. A nyitott szívműtét során keringését géppel biztosították, és időlegesen megállított szívén befoltozták azt a lyukat a két pitvara között, amely születésétől kezdve nehezítette szívműködését. A kisfiú jól viselte a beavatkozást, várhatóan már a jövő héten haza is térhet.

A professzor elmondta, a műtét rutinbeavatkozásnak számít, évente három-négyszáz hasonlót végeznek az országban. Szegeden is többször műtöttek hasonló rendellenességgel erdélyi és vajdasági gyerekeket, esetükben a beavatkozások finanszírozása azonban gondot okoz, ezért is nagyon fontos a Gift of Life – Ajándékozz életet! program. A kezdeményezés keretében a tervek szerint ősszel még négy beavatkozást hajtanak végre Szegeden.

Kapcsolódó cikkek