fotó: cselekves.org

Sikerült szétválasztani a fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikreket

Sikerült szétválasztani a fejüknél összenőtt, bangladesi sziámi ikreket

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai lenyűgöző munkát végeztek.

A közleményben azt írták, a végső szétválasztó műtétet – az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozást – a dakkai központi katonai kórházban (CMH) helyi idő szerint csütörtök hajnalban kezdték el a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével.

“Az ikrek állapota stabil, de szövődmények lehetségesek”

– tudatták, majd hozzátették,

amellett, hogy a két hároméves kislánynak megteremtették a jobb élet lehetőségét, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak, mert új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű “Operation Freedom”-nak (Szabadság hadművelet) elnevezett műtétsorozat első fázisában 2018-ban szintén Dakkában Hudák István vezetésével endovaszkuláris módszerrel szétválasztották a közös agyi fő szállítóér-szakaszt. A második – plasztikai sebészeti – fázis, amelynek során beültették és fél évig fokozatosan tágították a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszert, Budapesten Pataki Gergely vezetésével történt meg.

A műtétsorozat harmadik fázisa a végső szétválasztás volt Csókay András vezetésével.

Kapcsolódó cikkek