illusztráció, fotó: pixabay.com

Horváth Ildikó: sikerül fordítani a kétezres évek első évtizedeinek krízisállapotán

Horváth Ildikó: sikerül fordítani a kétezres évek első évtizedeinek krízisállapotán

A tervezhető beavatkozások várólistáinak csökkentése az intézmények elkötelezett munkáját mutatja. Erről beszélt az egészségügyért felelős államtitkár szerdán az Echo Tv Jó reggelt! című műsorában.

Horváth Ildikó elmondta, hogy ehhez a munkához jelentős forrást biztosít a kormányzat, hiszen 2012 óta 26 milliárd forint jutott erre, ebben az évben pedig 6 milliárd forintot fordítanak erre a célra. Kifejtette, a várólisták csökkenésében az is szerepet játszott, hogy

bizonyos beavatkozásoknál eltörölték a finanszírozási korlátot, valamint ezeknél a műtéteknél a beteg választhat olyan intézményt, ahol nem kell sokat várni egy-egy műtétre.

Az államtitkár közölte, hogy a tizenhárom várólista-kötelezett ellátás felénél Európa “jobbik feléhez tartozunk”, hiszen a szürkehályog-műtétek esetében csak Hollandiában rövidebb a várakozási idő. Bár a térdprotézis-műtéteknél is csökkent a várakozási idő, erre a beavatkozásra kell a legtöbbet – átlagosan 126 napot – várnia egy magyar betegnek.

Az intézményekben vezetett és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél koordinált várólisták nyilvánosak, ez a transzparencia 2012-től kötelező.

Horváth Ildikó a ritka betegségek világnapja kapcsán elmondta, hogy a gyógyszerkassza 500 milliárdjának legnagyobb részét ezen betegségek gyógyszerköltségeire fordítják.

“Az ágazat humánerőforrás-helyzete is javulni látszik”

– mondta az államtitkár, hozzátéve, úgy tűnik, a kétezres évek első évtizedeinek “krízisállapotán” sikerül fordítani.

A KSH adatai szerint ma ötezerrel több orvos dolgozik, mint évekkel ezelőtt, és lassult a külföldi munkavállaláshoz kért igazolások igénylése is – ismertette.

Ez igaz az ápolókra is – tette hozzá.

Az egészségügyért felelős államtitkár a Szent János Kórház főigazgató-váltásával kapcsolatban azt mondta, hogy

“az észak-közép-budai centrum fejlesztése egy nagy program az Egészséges Budapest Program projekten belül”,

és örül annak, hogy Takács Péter, aki dolgozott korábban Kázmér Tiborral együtt az intézményben, vállalta, hogy folytatja a munkáját.

Kapcsolódó cikkek