Egészségesebbek a halak, mint azt gondoltuk

Egészségesebbek a halak, mint azt gondoltuk

Amerikai kutatók legújabb vizsgálataik szerint, a halakból származó higany nem növeli a szívkockázatot.

A lábujjak körmeiben lévő mérgező anyagok szintjét mérték vizsgálataikban a kutatók, és megállapították, hogy a halakból a szervezetbe jutott higany nem növeli a szívbetegségek és a szélütés kockázatát. Egészségügyi szakemberek régóta ajánlják az embereknek, hogy egyenek több halat egészségük fenntartása érdekében. Az utóbbi időben azonban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy egyes halfajtákban, például a kardhalban túl nagy mennyiségű mérgező higanyvegyület halmozódott fel, amely az emberi szervezetbe jutva káros lehet.

Egy most közzétett tanulmány szerzői nem hagyatkoztak arra, hogy a felmérésbe bevont emberek bemondása alapján becsüljék meg az elfogyasztott hal mennyiségét, ehelyett a lábujjak levágott körmét gyűjtötték össze, és elemezték a minták higanytartalmát.

A kutatást Dariush Mozaffarian, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kardiológusa vezette, a tanulmány a The New England Journal of Medicine című orvosi szakfolyóirat legfrissebb, csütörtökön megjelent számában látott napvilágot. Az elemzéshez két korábbi tanulmány adatait használták fel, amelyekbe összesen százhetvennégyezer egészségügyi szakdolgozót, orvosokat, ápolókat és más szakembereket is bevontak. A résztvevők egy része beküldte a levágott lábujjköröm darabkáit, amikor évtizedekkel ezelőtt elkezdődött a nagyszabású felmérés.

Mivel a köröm lassan és különböző sebességgel növekszik, analízise pontosabb képet ad a hosszú távú higanyfelhalmozásról, ezen túlmenően begyűjtése és tárolása is egyszerű.

Az átlagosan tizenegy éves követési idő alatt háromezer-ötszáz résztvevő szenvedett el szélütést vagy alakult ki nála szívbetegség. Az ő adataikat a kutatók ugyanilyen számú egészséges ember értékeivel vetették össze. Az elemzés eredménye azt mutatta, hogy a szívbetegségek és a szélütés előfordulási gyakorisága nem függött össze a felhalmozódott higany mennyiségével. Ez a megállapítás még viszonylag magas, az ajánlottnál kétszer magasabb körömhigany szint esetén is érvényes maradt.

Kapcsolódó cikkek