Randi a csillagokkal

Üstökösészlelők találkoznak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyén, a bakonybéli Pannon Csillagdában szombaton.

A hivatásos és amatőr csillagászok részvételével zajló konferencia apropója, hogy idén két fényes üstökös is feltűnik az égbolton. Az első, a PANSTARRS-üstökös már jelenleg is látható a kora esti égen, míg a második, az ISON-üstökös ősszel-télen lesz megfigyelhető. Ez utóbbi olyan fényes csóvával rendelkezik majd, mely az égbolt nagy részén ível át, és különleges élmény lesz az észlelése, akár szabad szemmel, távcső nélkül is – tájékoztatta az MTI-t a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályának vezetője.

Kopek Annamária elmondta, az Üstökösészlelők Találkozóján Sárneczky Krisztián csillagász, a Pannon Csillagda szakmai vezetője, az MTA csillagászati kutatóintézetének munkatársa beszél arról, hogy az idei az üstökösök éve, majd az Az ISON-üstökös atyja: az 1680-as Nagy Üstökös látványa és magyarországi megfigyelései címmel Keszthelyi Sándor amatőr csillagász tart előadást. Szó lesz még a digitális “boszorkánykonyháról” és a Napot horzsoló üstökösökről is.

A találkozó napnyugta után, derült ég esetén a PANSTARRS-üstökös észlelésével folytatódik, a konferencián csak előzetes regisztráció alapján lehet részt venni. A Panstarrst – hivatalosan C/2011 L4-üstököst – 2011 júniusában fedezték fel csillagászok a Hawaiin lévőt Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System) teleszkóppal. Az üstökös a hónap folyamán halad át a belső Naprendszeren, a hét elején került a legközelebb a Földhöz, 160 millió kilométeren belülre. Az üstökös ezt követően lassan magasabbra emelkedik, az égbolt nyugat-északnyugati horizontja felé mozdul március közepén és második felében, majd fokozatosan elhalványul, ahogy eltávolodik a Naptól és a Földtől. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja, a www.hirek.csillagaszat.hu szerint elképzelhető, hogy április közepéig is látható lesz szabad szemmel, azután pedig hónapokig távcsővel figyelhető meg.

Kapcsolódó cikkek