Szavazzon Ön is!

magyar bucóCélegyenesbe ért a Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett, Az év hala-közönségszavazása, amelyen a természetvédők favoritja, a magyar bucó és a horgászok jelöltje, a sügér közül kerülhet ki a győztes.

Harka Ákos, a társaság elnöke az MTI-nek elmondta, a napokban izgalmas véghajrá bontakozott ki a versenyben. A garda hívei már nem reménykedhetnek, a két másik hal ugyanis jelentős előnyre tett szert. A 2014. év halára december 31-ig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján, ahol folyamatosan nyomon követhető a leadott voksok száma. Ide kattintva a versengők képe mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk is megtalálhatók. 

sügér

sügér

A szakember jelezte, az Európában és Szibériában szinte mindenütt megtalálható sügér gyakori a hazai vizekben is. Nem nő nagyra, de húsa a süllőéhez hasonlóan kiváló, emellett horoggal is jól fogható. Éppen ezért sokan ismerik és kedvelik. 

A magyar bucóról kevesebben tudnak, a hozzáértők azonban nagyra tartják, hiszen fokozottan védett, példányonként százezer forint természetvédelmi értéket képvisel. Megőrzésében ráadásul különös felelősség hárul Magyarországra, mivel szűk elterjedési területének központja a Kárpát-medence. Áramláskedvelő hal, amely közepes és nagyobb folyóink sodrásos részein él, a duzzasztott szakaszokról elmenekül. A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász és a menyhal érdemelte ki Az év hala címet.

Kapcsolódó cikkek