vöröszárnyú keszeg, fotó: a Magyar Haltani Társaság - Hungarian Ichthyological Society Facebook oldala

A vörösszárnyú keszeg az év hala 2019-ben

A vörösszárnyú keszeg az év hala 2019-ben

A 2019-es év hala megválasztása a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott. Bár valaki megpróbálta manipulála a választást. A szavazatok száma azonban a sebes pisztrángra leadott 2130 szabálytalan szavazat levonásával is meghaladta a tízezret, 11483-nak adódott.

“A voksok legnagyobb részét a vörösszárnyú keszeg kapta (44%), második helyen a szivárványos ökle végzett (32%), a sebes pisztráng harmadik lett (24%). A győztes vörösszárnyú keszeg, amely a

“Hej halászok, halászok”

kezdetű népdalnak is főszereplője, egyike legszebb halainknak.

Formás testét ezüstös pikkelyek fedik, alsó úszói pedig, köztük a “szárnyai”, azaz a mellúszói, általában élénkvörösek. Fölfelé nyíló szája elárulja, hogy táplálékát nem a mederfenéken, hanem a magasabb vízrétegekben, olykor a víz felszínén keresi. Kedveli az apróbb gerinctelen állatokat is, de táplálékának nagyobb részét növények, pl. fonalas algák, fiatal hajtások, rügyek, magvak teszik ki. Mindebből következik, hogy  kedvelt élőhelyei a sekély, növényzetben gazdag állóvizek, a holtágak és mocsarak, de kisebb számban a lassú folyóvizekben is előfordul.

Magyarországon a hegyi patakok és a kifejezetten gyors folyószakaszok kivételével szinte mindenütt megtalálható.

Népszerűségéhez a széles körű elterjedés mellett az is hozzájárul, hogy nagyon sok kezdő horgásznak ez volt az első zsákmánya. Sűrűn irdalva és jól átsütve kitűnő halétel” – írta meg a Magyar Haltani Társaság közleményében.

Kapcsolódó cikkek