A férfiak sem kivételek

A férfiak sem kivételek

félénk férfi

A floridai Tampában működő H Lee Moffitt rákkutató központ munkatársai 1100, tizennyolc és hetven év közötti férfit vizsgáltak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Mexikóban, hogy pillanatfelvételt készítsenek arról, mennyire elterjedt jelenleg a HPV-fertőzöttség a férfiaknál.

A kutatás vezetője, Anna Giuliano és munkatársai arra jutottak, hogy a férfiaknál nagy arányban található genitális fertőzés, összességében ötven százalékban. A csoport azt is megállapította, hogy az új fertőzések aránya a férfiaknál hasonló, mint a nőknél. A férfiak mintegy hat százaléka fertőződik meg évente a HPV 16-tal, amely magas rákkockázatú vírustörzs, a nők méhnyakrákjával és a férfiak egyes ráktípusaival is kapcsolatba hozható.

A kutatók a férfiaknál gyakoribbnak találták az egész életet végigkísérő genitális HPV-fertőzést. A nőknél könnyebben tűnik el a HPV-fertőzöttség, különösen idősebb korukban. Ebből úgy tűnik, a férfiakra kevésbé jellemző a vírus legyőzésének képessége. Vakcinálási szakértők szerint a tanulmány megerősíti, hogy a fiúkat is érdemes lenne beoltani humán papillomavírus ellen, ahogy a lányoknál már számos országban ezt megteszik.

Kapcsolódó cikkek