Wales, fotó: Pixabay.com

Titkos középkori alagútrendszerre bukkantak

Titkos középkori alagútrendszerre bukkantak

Villanyszerelési munkák közben fedeztek fel egy titkos középkori alagútrendszert a dél-walesi Tinternben. Erről számolt be a BBC.

A helyi áramszolgáltató (Western Power Distribution )szerelői egy villanyoszlop áthelyezésén dolgoztak a Monmouthshire-i Tintern község közelében, amikor úgy egy árok kiásása közben, úgy vélték, egy barlangüregre bukkantak. A 12. századi tinterni apátság közelében húzódó alagútrendszer nem szerepelt a brit térképészeti hivatal (Ordnance Survey) térképén. Miután az áramszolgáltató konzultált a walesi kormány történelmi és kulturális hivatalával, a szerelést leállították, átadták a terepet a régészeti feltárásnak.

A helyszín a Wales és Anglia közötti határ közelében terül el és természetvédelmi területnek számít.

“Egyetlen térképen, vázlaton vagy feljegyzésen sem utalt semmi szokatlanra ezen a helyen. Ahogy azonban az ásni kezdünk, valami rendkívülit fedeztünk fel, amiről eleinte azt gondoltuk, hogy egy barlangi üreg”

– mondta Allyn Gore, a szerelőcsapat vezetője.

“Máskor is előfordult, hogy régi kutakat vagy pincéket találtunk, amelyeket egyetlen térkép sem tüntetett fel, de soha még ilyen izgalmas dolog nem került az utunkba”

– fűzte hozzá.

A 122 centiméter magas alagutat egy gyalogösvény alá “rejtették” annak idején, amely az Angiddy-patak folyásával párhuzamosan kanyarog a völgyben.

A Wester Power elmondta, még 18. századi térképeken sem bukkan fel az alagútrendszer, és egyetlen helyi lakosnak vagy hivatalnak sem volt tudomása róla.

Kapcsolódó cikkek