Régész fémdetektorral az érdi Duna-parton 2018. október 24-én, fotó: Mónus Márton/MTI

Pénzt és fegyvert találtak a Dunában, különlegességekkel gazdagodtunk

Pénzt és fegyvert találtak a Dunában, különlegességekkel gazdagodtunk

Nagy mennyiségű pénzérmét, fegyvereket, használati tárgyak maradványait tárták fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) régészei az érdi Duna-parton; a leletegyüttes egy 18. század közepén elsüllyedt hajóról kerülhetett a folyóba.

A fémkeresős hobbirégészek tevékenysége sokszor problémás a lelőhelyek megbolygatása, a leletek elvitele miatt, az FMC ezért indított együttműködési programot, melynek során a fémkeresős civilek képzéseken, előadásokon vehetnek részt. Az egyik ilyen hobbirégész kereste meg azzal a múzeumot, hogy az érdi Duna-szakaszon, a folyómeder időlegesen kiszáradt részében talált egy réginek tűnő kolompot – mondta szerdán az FMC igazgatója.

Gulyás Gábor hozzátette, a múzeum szakemberei megvizsgálták a leletet, és megállapították, hogy

a Sárkányölő Szent György-ábrázolással ellátott kolomp a 18. század elejéről származhat.
Pénzérméket mutat egy régész az érdi Duna-parton 2018. október 24-én, fotó: Mónus Márton/MTI

A Kakukk-hegy természetvédelmi övezetéhez közeli helyszínen aztán az FMC régészei már az első napon több mint ezer pénzérmét tártak fel, részint magyar pénzeket, de nagyon sok nyugat-európai – például németországi, németalföldi – érmét is. Érdekes, hogy hiányoznak a balkáni pénzek,

van viszont az anyagban a Pápai Államban vert, ritkaságszámba menő példány.

“A legújabb egy 1745-ös, Mária Terézia-korabeli pénzérme, ez is arra utal, hogy a hajó a 18. század közepén süllyedhetett el a Dunában”

– számolt be az igazgató.

Pénzérmék, fotó: Mónus Márton/MTI

Mint elmondta, a pénzérmék mellett főként

kézifegyverek – tőrök, lándzsák, kardok -, ágyúgolyók és használati tárgyak kerültek elő eddig.

Gulyás Gábor beszámolója szerint drón segítségével magát a hajóroncsot is megpróbálták felkutatni, és sikerült is beazonosítani valamit, ami akár a hajó maradványa is lehet. Ez egyelőre még csak vélelem; Tóth János Attila, a Ferenczy Múzeumi Centrum búvárrégésze szerdán merül le ellenőrizni a roncsot – közölte. Ha sikerül megtalálni a hajó maradványait, azokat ki fogják emelni, de sietni kell, mert a Duna vízszintje emelkedni fog – jegyezte meg az FMC vezetője.

Régész fémdetektorral a Dunában Érdnél 2018. október 24-én. fotó: Mónus Márton/MTI

Gulyás Gábor kiemelte, hogy

a leletanyag mennyiségében is ritkaságnak számít, de a feltárt darabok között a különlegesség is  nagyon sok.

Az FMC érmegyűjteménye ezzel a több ezres gyarapodással a második legnagyobb lesz Magyarországon – fűzte hozzá. A múzeum szakemberei már kutatják azt, hogy milyen hajók süllyedtek el Érdnél ebben a korszakban, a feltárt leleteket pedig restaurálják majd, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítást is rendezhessen belőlük.

Kapcsolódó cikkek