Mennyit ér a magyar arany?

Mennyit ér a magyar arany?

Hosszasan ecsetelhetnénk a nyilvánvalót, milyen sokat is ér olimpiai bajnoknak lenni, de minek. Az olimpikonok sikere, Magyarország sikere is, politikától függetlenül. Aki ezt nem érti, azzal nagy a baj, de ő minket nem érdekel. Az viszont már annál inkább, hogy például Kozák Danuta fényesen csillogó érme igazi aranyból van-e.

Azt már itt a Sikeradón is olvashatták, hogy a londoni aranyérem a legnagyobb és legnehezebb, amit valaha gyártottak. Az érmek a Nemzeti Olimpiai Bizottság előírásai szerint készültek és bármilyen meglepő is, az aranyérem valójában ezüstből van. A Bloomberg Businessweek magazin olimpiai kiadványa szerint 92,5 % ezüstöt tartalmaz, csak úgy, mint az ezüstérem, az aranytartalma pedig mindössze 1,34 %. Na, de akkor minek a nagy hűhó az arany körül, egyáltalán miért nevezzük aranynak és miért nem színtiszta nemesfémből van? A sok hűhó nem a semmiért van, hanem a nemes versengés öröméért, amivel egy magyar maga mögé utasíthatja az egész világot, ezt tudjuk. Aranynak meg azért nevezzük, mert a nemesfémek közül mindig is ez ért a legtöbbet, tehát az elsőnek is a legdrágább és legnemesebb trófea jár. 1912-ben még színarany érem díszítette a győztes büszke mellkasát, ma viszont már előírják, hogy az aranyéremnek minimum 92,5% ezüstöt kell tartalmaznia. Feltehetően gazdasági megfontolásokból, hiszen így az értéke 660 $, vagyis kb. 150.000 Ft. Ha tiszta aranyból készülne, az anyagilag kicsit „hazavágná” a NOB-ot négy évente, hiszen 21.200 dollárt, vagyis 4.791.200 forintot kellene fizetnie darabjáért. És akkor azt most szorozza be 961-el, ugye? Ez így több mint négy milliárd forint és akkor ebben még nincs benne a paralimpiai bajnokok összes aranyérme.

London, érmek

Azt ezüstérem is pont ugyanannyi ezüstöt tartalmaz, mint az arany, viszont nincs arannyal futtatva, emellett 7,5% rezet is tartalmaz, így az értéke 325 $, azaz, körülbelül 70.000 Ft.

De a bronzérem sem bronzból van. 97%-a rézből készítik, a fennmaradó rész pedig cink és ón alkotja, így mindössze 3 $-t, azaz 700 Ft-ot ér. Arról nem szól a fáma, miért nem használnak bronzot, hiszen ez nem annyira drága, mint az arany. Persze, ha így az elkészített bronzérem drágább lenne, mint az arany változata, azt kellene a győztesnek adni.

Az aranyérem paraméterei

A londoni érmeket David Watkins tervezte. Az érem csillogó felületén Nike Istennő látható, a játék szelleme és hagyománya miatt, túloldalának középen szalagként fut végig a Temze folyó vonala, London városa miatt. Átmérője 85 mm, vastagsága 7 mm, súlya 375 és 400 g között van. A szalag színe pedig a királyi lila, a királynő 2012-es gyémánt jubileuma miatt. Az aranyból, ezüstből és rézből 4700 érmet készítettek.

Kapcsolódó cikkek