illusztráció, fotó: pixabay.com

Ők nyertek az MMA építészeti ötletpályázatán

Ők nyertek az MMA építészeti ötletpályázatán

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénzdíjas építészeti ötletpályázatán, amit az 1687. évi nagyharsányi csata emlékhelyének kialakítására írtak ki.

“Az első díjat és az ezzel járó bruttó 1 millió forintot Sági Gergely, Ferenczi Natália Fanni és Székely Dávid közös terve kapta”

– számoltak be a közleményben, majd felidézték, hogy az MMA Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építészek számára. A pályázati kiírás szerint Nagyharsányi csata emlékhelye 2023 címmel innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására az 1687. évi csata nyomán.

A közlemény szerint a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában tartott csütörtöki eredményhirdetésen Turi Attila, az MMA elnöke, építész kiemelte: a pályázatnak a szakmában komoly rangja van.

Emlékeztetett a korábbi szegedi, Maty-éri pályázatra, amelynek győztesei, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron a közelmúltban a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot megnyerő társulás tagjai voltak. A Nagyharsányi csata emlékhelye 2023 pályázat eredményét Dévényi Sándor Kossuth-díjas, Kós Károly-életműdíjas építész, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság tagja ismertette. Véleménye szerint valamennyi pályázó átérezte a magasztos ügynek és a tájjal való kapcsolatnak a fontosságát.

A felhívásra tizennyolc pályamű érkezett. A Bírálóbizottság többségi szavazással döntött és a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó 5 millió forint) felhasználását javasolta.

A második díjat nem osztották ki, míg a harmadik díjat megosztva ítélte oda a Bírálóbizottság, mindkét pályamű bruttó 600 ezer forintot jelent a pályázó Chen Ming Rong – Szolga Kata párosnak, valamint Beke-Tóth Szilviának. A zsűri odaítélt egy kiemelt elismerést és öt elismerést is a pályázóknak. Az eredményhirdetést követően a díjazásban részesült pályaművek szerzői mutatták be terveiket. Vadász Bence Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság társelnöke kiemelte, hogy az elkészült pályaművek kiváló építészeti, tájépítészeti, képzőművészeti megoldásai egy nem is egyszerű kérdésnek.

Az ötletpályázat eredményét a Mohács 500 projektet koordináló testület számára is eljuttatják.

A pályázat értékelése és a díjazottak teljes névsora megtalálható a záródokumentumban, amely az MMA honlapján érhető el. A pályamunkákat bemutató kiállítás február 26-ig tekinthető meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában.

Kapcsolódó cikkek