forrás, pixabay.com

Járja be a szombathelyi múzeumokat az okostelefonjával

Járja be a szombathelyi múzeumokat az okostelefonjával

Multimédiás tárlatvezető alkalmazás segítségével tekinthető meg több szombathelyi múzeum kiállítása: a Savaria Múzeumban, a Smidt Múzeumban, az Iseum Savariensében, a Romkertben és a Vasi Skanzenben is használható az applikáció. Erről tájékoztatta a médiát a szombathelyi Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa.
Tanai Ibolya közölte, a korszerű tárlatvezető rendszert az Európai Unió hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatásával építette ki a múzeumi szervezet.

A Guide Now applikációt letöltve saját digitális eszközeiken, mobiltelefonjukon vagy tabletjükön keresztül férhetnek hozzá a felkínált több száz médiatartalomhoz a látogatók, az alkalmazás használatához nincs szükség internetkapcsolatra, a rendszer WiFi-kapcsolaton keresztül az intézmények saját belső szerveréről szolgálja ki az eszközöket. Kiemelte, hogy az új digitális tárlatvezetésnek köszönhetően a látogatók saját igényeiknek és tempójuknak megfelelően az eddigieknél sokkal személyesebb élményhez és ismeretekhez juthatnak, többet tudhatnak meg például az egyes műtárgyakról, mint pusztán a  kihelyezett feliratokból, hiszen az applikációban a bevezetők és összefoglalók mellett leírások, hangfelvételek, fotók is szolgálják az eligazodást és a minél teljesebb élményszerzést.

Tanai Ibolya emlékeztetett arra, hogy múzeumi honlapjukon 2020 májusa óta 3D-s séta keretében bejárhatók a Savaria Múzeum, az Iseum Savariense, a Smidt Múzeum és a Vasi Múzeumi Látványtár kiállítóterei, valamint a Vasi Skanzen egy része is.

A Nemzeti Kulturális Alap Virtuális kiállítások, valamint a hozzájuk kapcsolódó online digitális ismeretátadási tartalmak létrehozására című pályázatának 1,2 millió forintos támogatásából továbbfejlesztették a meglévő online tartalmat, képekkel, magyar és angol nyelvű szövegekkel, videókkal, 3D-s modellekkel többlet információkhoz juttatják a honlapjukat felkeresőket.
Mint megjegyezte, tagintézményeik közül az épület felújítása miatt eddig a Szombathelyi Képtárban nem készült virtuális séta, de a munkálatok befejeződése után ennek pótlása is szerepel a terveik között.

Kapcsolódó cikkek