Együtt a Föld jövöjéért

A klímaváltozás hatásait vizsgáló, elemző konzorciumot hozott létre három felsőoktatási intézmény és egy akadémiai kutatócsoport.

A Bioklíma Konzorcium néven életre hívott munkacsoport célja és feladata a klímaváltozás hatásvizsgálata az emberi egészségre és a bioszféra elemeire vonatkozóan humán egészségügyi, állategészségügyi és környezetbiztonsági aspektusból. További céljuk, hogy a konzorciumon keresztül a támogatott kutatási fejlesztési projektek lehetőséget teremtsenek a kutatójelöltek és a fiatal kutatók számára nemzetközi kutatási programokba való bekapcsolódáshoz.

üvegházhatást okozó gázok kibocsátása az EU-tagállamokban

A konzorciumi működés lényege, hogy a szakmai kérdéseket egyszerre egy időben több oldalról vizsgálják és a feltárt eredményeket a konzorcium különböző szakmai területei a további kutatási munkában azonnal hasznosítani tudják. A konzorciumot a Semmelweis Egyetem vezeti, tagja még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának Állatorvos-tudományi Intézete, valamint a Szent István Egyetem. 

klímaváltozás következményei

Az összegzés felidézi, hogy az elmúlt 100 évben a levegő átlagos hőmérséklete 0,75 Celsius-fokkal növekedett. Az utóbbi 25 évben pedig a globális felmelegedés üteme felgyorsult, így évtizedenként elemzések szerint 0,18 fokkal növekszik a levegő átlagos hőmérséklete. A levegő hőmérséklete csak egyik tényezője a klímaváltozásnak, azonban markánsan mutatja a változás ütemét.

Kapcsolódó cikkek