Átadták Magyarország legzöldebb szuperszámítógépét

Átadták Magyarország legzöldebb szuperszámítógépét

Zöld színű gép

Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy a „Szegedi Tudományegyetemen évtizedek óta folynak kutatások, amelyekhez elengedhetetlen a nagy-kapacitású számítógépek használata. Az Egyetem pályázatokkal, innovációs szerződésekkel, saját fejlesztésekkel folyamatosan bővítette számítógépes infrastruktúráját. Ennek a következő állomása a most beállított szuperszámítógép. Segítségével a számítástudományok területén nyílt forráskódú programfejlesztést, szoftverek optimalizálását, képfeldolgozást, úgynevezett adatbányászatot végzünk”.

Az átadott számítógép

Az átadott számítógép

„A fizikai kutatásainknak jelentőséget ad a Szegeden épülő szuper-lézerrel tervezett kísérletekhez végzendő előszámolások: hogyan lehet izolált, rendkívül rövid impulzusokat előállítani szinkronizált lézer és nagyfrekvenciás impulzusok kombinációjával. Az emberi szervezetre kevésbé káros lágy röntgen tartományba eső hullámhosszú, rövid impulzussorozatok előállítási módjait elemezzük. További kutatási terület az orvosi képalkotás szimulációja, műtétek és diagnosztika során használt röntgenkészülékek modellezése, melynek célja olyan eljárások kidolgozása, amelyekkel a képminőség javul, miközben a beteg és orvos sugárterhelése csökken”. – tette hozzá a rektor.

A kémia, biológia, gyógyszerész és orvostudomány területén kiemelt fontosságú a számítógépes gyógyszertervezés és fejlesztés, kvantumkémiai és molekuladinamikai modellezés. Ezzel csökkenthető a gyógyszer kifejlesztésének ideje, a szintetikus munka és részben a kísérleti állatok száma. Ígéretes a földtudományi modellezés, ahol például a repedezett kőzetek áteresztését vizsgálják.

Az átadott számítógép

Az átadott számítógép

A megújult NIIF szuperszámítógépes infrastruktúra, amellett, hogy képes a hazai kutatás alapvető igényeinek kiszolgálására , lehetővé teszi azt is, hogy hazánk bekapcsolódjon az Európai Kutatási térség keretében formálódó, az EU által támogatott integrált európai szuperszámítógépes infrastruktúrába, biztosítva ezáltal azt, hogy kutatóink a nagy európai rendszerekhez is hozzáférést kapjanak. A fejlesztés a HBONE nevű, átfogó elektronikus infrastruktúra fejlesztési projekt része, melyet az NIIF Intézet 2009 – 2012 között valósít meg, az Új Magyarország Fejlesztési Terv és KMOP 4.2.1/A_2 projekt keretében, Európai Uniós források bevonásával.

Kapcsolódó cikkek