Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 1500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án, fotó: Illyés Tibor/MTI (archív)

Három magyar is negyeddöntős 500 méteren

Három magyar is negyeddöntős 500 méteren

Ahogy 1500, úgy 500 méteren is az egyaránt olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba, valamint Jászapáti Petra vette sikerrel a pénteki selejtezőt a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságán.

A 23 éves Liu Shaolin a legrosszabb, ötös pozícióból rajtolhatott az első körben, de így sem jelentett gondot számára a futam megnyerése, riválisait egyesével megelőzve tört az élre.

Liu Shaolin Sándor (b) a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 1500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án. Mögötte a koreai Li Dzsune Szeo, fotó:
Illyés Tibor/MTI
A második fordulóban már az első pozícióból startolva rajt-cél győzelmet aratott, ráadásul a legjobb időt érte el az egész mezőnyben.
Burján Csaba (k) a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 1500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án. Mellette a francia Thibaut Fauconnet (b) és az olasz Tommaso Dotti, fotó: Illyés Tibor/MTI

Burján első menetében elsőként fordult az első kanyarba és olyan tempót diktált, hogy csak a dél-koreai Li Dzsune Szeo bírta az iramát, viszont ő másfél körrel a vége előtt meg is előzte. Másodjára rendkívül nehéz ötösbe került és némi szerencse is kellett a továbbjutásához. A 24 esztendős pécsi versenyző a hármas pozícióból indult, de visszaesett a negyedik helyre,

és annak köszönheti továbbjutását, hogy a dél-koreai Lim Hjo Dzsun elesett, így harmadikként haladt át célvonalon az egyaránt olimpiai bajnok orosz Szemjon Jelisztratov és a kanadai Charles Hamelin mögött.
Burján Csaba (b) a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án. Jobbról a koreai Li Dzsune Szeo, fotó: Illyés Tibor/MTI

Varnyú Alex már az első fordulóban kiesett, miután a rajtnál kissé beragadt, emiatt negyedikként vette be az első kanyart, s a későbbiekben sem tudott javítani.

Jászapáti Petra (j) a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság nõi 500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án. Mellette az amerikai Kristen Santos. fotó: Illyés Tibor/MTI

A nőknél egykörös volt a selejtező, amelyet Jászapáti vett sikerrel. A 20 éves szegedi versenyző a legjobb, egyes pozícióból indult, helyét meg is őrizte a rajtnál, két körrel a vége előtt a címvédő dél-koreai Csoj Min Dzsong megelőzte őt, továbbjutását viszont így sem fenyegette veszély.

Bácskai Sára Luca (b) a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság nõi 500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án, fotó: Illyés Tibor/MTI

Bácskai Sára Luca szintén legbelülről rajtolt, ám a startja nem sikerült jól, ezért egy kör alatt két pozíciót is vesztett, ráadásul harmadik helyen korcsolyázva az egyik kanyar kijáratánál elesett. A 19 éves sportoló elsodorta az egyik nagy esélyes dél-koreai Sim Szuk Hit, aki így hozzá hasonlóan kiesett, mivel nem volt továbbjutó pozícióban a bukásnál.

A vb pénteki programja az 1000 méteres selejtezőkkel folytatódik.

Kapcsolódó cikkek