Kozák Danuta (b) és Csipes Tamara a kajak-kenu világbajnokság K2 nõi 500 méteres versenyének elõfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 16-án, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Döntőben a Kozák, Csipes duó és a férfi kajaknégyes is

Döntőben a Kozák, Csipes duó és a férfi kajaknégyes is

A Kozák Danuta-Csipes Tamara duó, a férfi négyes és a Noé Bálint, Kulifai Tamás páros is kiharcolta a döntőbe jutást a kajakosoknál a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság csütörtöki nyitónapján.

A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Tokióban még Bodonyi Dórával versenyzett és lett harmadik 500 méteren, míg a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Medveczky Erikával közvetlenül mögöttük ért célba.

Utóbbi versenyző kihagyja a vb-t, Bodonyi pedig betegsége miatt nem tudott felkészülni a viadalra, így új páros alakult.

Az egység mindössze néhányszor tudott együtt edzeni az elmúlt hetekben, ennek ellenére meggyőző teljesítményt nyújtott az előfutamban, amelyből csak a győztes jutott egyből a szombati fináléba. A mezőnyben ott volt a címvédő fehérorosz duó is, Volha Hudzenka és Marina Litvincsuk, a magyarok azonban erődemonstrációt tartottak, egy hajónyi előnnyel mindenkit maguk mögé utasítottak.

“Szerintem a fehéroroszok lesznek a legnagyobb ellenfeleink, ezzel együtt ez egy kényelmes pálya volt”

– nyilatkozott Csipes Tamara.

“A tegnapi naphoz képest jobbak körülmények, már ami az időjárást illeti, a rendezés, szervezés szempontjából azonban amatőr versenynek tűnik ez”

– fogalmazott Kozák Danuta, aki ezúttal csak csapathajókban indul, ami számára kissé szokatlan helyzet.

“Az egyes ad egy extra terhet, mert amikor vízre szállsz, abban a húsz percben teljesen egyedül vagy. Emiatt most kevésbé kell összpontosítanom, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy félvállról venném a számaimat. Jó ez most így”

– mondta ezzel kapcsolatban.

Mindketten elárulták, hogy nagyon várják már a fárasztó szezon végét, amelyben a hazai versenyeken kívül volt Eb, olimpia és vb is, már számolják, hogy hány pályát kell még menniük, mielőtt végre kiengedhetnek és pihenhetnek.

Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Gál Péter (j-b) a kajak-kenu világbajnokság K4 férfi 500 méteres versenyének elõfutamában a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 16-án, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az olimpiához képest átalakult az férfi kajaknégyes is – Nádas Bence mögött Kopasz Bálint, Gál Péter és Csizmadia Kolos ül a hajóban -, amelynek az előfutamban szintén az első helyen kellett végeznie ahhoz, hogy a szombati döntő előtt a középfutamban már ne kelljen rajthoz állnia.

Az 500 méteres táv felénél még a szerbek vezettek, de a második 250 méter már egyértelműen a magyaroké volt, akik végül 27 századmásodperccel a szintén előre törő csehek előtt célba érve megnyerték a versenyt.

“Az első száz méter után éreztem, hogy a mi utazósebességünk erősebb, mint a többieké, nagyon bíztam a srácokban és magamban is, hogy kibírjuk ezt és még indulni is tudunk. Szerencsére ez így is történt, és éreztem, hogy mindenki nagyon akarja ezt a győzelmet, szerintem ezért is sikerült nyernünk”

– értékelt a vezérevezős, Nádas Bence.

Délután további két olyan szám előfutamait bonyolították le, amely a 40 napja véget ért tokiói olimpia műsorán még szerepelt, három év múlva, Párizsban azonban már nem lesz a programban: 1000 méter helyett a francia fővárosban már 500 méteren versenyeznek majd a férfi párosok. Ezúttal mindkét ezer méteres számban az első három hely ért döntőt. A Noé Bálint, Kulifai Tamás kajakos duónak sikerült is élnie ezzel a lehetőséggel, a győztes németek és a házigazda dánok egyége mögött ért a célba, a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenu kettes azonban az élcsoporttól messze lemaradva negyedik lett, így rá pénteken – a reménybeli szombati finálé előtt – még vár egy középfutam.

A csütörtöki programot magyar részről Adolf Balázs zárja majd, aki 16.59 órakor száll vízre a kenu egyesek 1000 méteres versenyének első középfutamában, s a döntős szerepléshez az első három között kell zárnia.

Kapcsolódó cikkek