Liu Shaolin Sándor a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 1500 méteres selejtõzében Szófiában 2019. március 8-án, fotó: Illyés Tibor/MTI (archív)

Még jobb szezonban reménykednek a rövidpályás gyorskorcsolyázók

Még jobb szezonban reménykednek a rövidpályás gyorskorcsolyázók

Bánhidi Ákos csapatmenedzser szerint az előzőnél is jobb szezont produkálhat a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott, mivel mennyiségileg és minőségileg is erősödött a csapat.

“A pihenő mentálisan jót tett mindenkinek. Hétfőtől két hétig Mátraházán edzőtáborozunk, a jeges edzések pedig május 10-e után kezdődnek. Még nem vagyunk teljes létszámban, egyesek szerdán kapcsolódnak be a munkába, de nyárig utána is lesznek hiányzások egyetemi kötelezettségek miatt”

– mondta a sportvezető.

Bánhidi kifejtette, különleges idény előtt állnak, mivel ezúttal hazai közönség előtt lesz Eb, amely így a szöuli világbajnokság mellett a szokottnál is hangsúlyosabb szerepet kap majd. Megjegyezte, 2017-ben nagyon jó hatással volt a magyar versenyzőkre, amikor hazai jégen szerepeltek Budapesten az olimpiai kvalifikációs világkupán, s ezt várja jövő januárban is.

“Nagyon örülök Kónya Zsófia visszatérésének, mert nagyon jó képességű versenyző, aki már kellő rutinnal is rendelkezik”

– mondta a szakember az egyéves kihagyás után visszatérő kétszeres olimpikonról, aki tagja volt a Szocsiban hatodik, a Phjongcshangban negyedik váltónak. “Vele, az ausztrálból magyarrá lett Deanna Lockett-tel és az Achilles-ínsérülése után nyolcvanszázalékos állapotban lévő Sziliczei-Német Rebekával már egy olyan ötös áll rendelkezésre, amelytől sokkal jobb eredmények várhatóak, mint az előző, olimpia utáni átmeneti évben”.

“Szeptemberben kezdtem újra korizni és januárban döntöttem el, hogy visszatérek. Hiányzott az egész női csapat, de még az edzések is”

– mondta Kónya, aki a szocsi olimpia után is kihagyott egy esztendőt.

Bánhidi a férfi csapatról szólva kiemelte, bár az előző szezonban is kiemelkedően teljesített, további javulásra ad lehetőséget, hogy a tavaly honosított olimpiai ezüstérmes Krueger John Henry – a már évek óta magyar színekben versenyző Krueger Cole öccse – az országváltáskor kötelező egyéves kihagyás után immár a magyar csapatot erősíti.

Megjegyezte, a felnőttek között tavaly bemutatkozott Sziklási András után újabb három fiatalt hoztak fel a keretbe Talabos Attila, Bontovics Balázs és Tiborcz Dániel személyében, akik bizonyíthatják, hogy a legjobbak között is megállják a helyüket.

“Most könnyebb lesz újra elkezdeni, mint tavaly az olimpia után. Az Eb kiemelt esemény lesz hazai közönség előtt, már csak ezért is szeretném megismételni az idei sikereket”

– mondta Liu Shaolin Sándor, aki olimpiai és Európa-bajnoki címe mellett egyedüliként világbajnoknak is vallhatja magát.

Öccse, Liu Shaoang elárulta, sérült kézfeje már teljesen meggyógyult.

Krueger John Henry arról beszélt, hogy nagyon izgatottan várja az új szezont, de tisztában van vele, hogy várhatóan kissé rozsdás lesz még az első vk-állomáson. Céljait illetően pedig úgy fogalmazott, ő négyéves ciklusban gondolkodik, ezért idén az a legfontosabb, hogy teljesen visszarázódjon. Hozzáfűzte, szeretne érmeket is nyerni, de kudarcokra is szüksége lesz, hogy azokból tanulva a pekingi olimpián legyen a legjobb.

A debreceni Főnix Csarnokban sorra kerülő Eb-t január 24. és 26. között tartják, a vb-t pedig Szöulban rendezik jövő márciusban.

Kapcsolódó cikkek