Háromszoros olimpiai bajnok Hosszú

Háromszoros olimpiai bajnok Hosszú

Hosszú Katinka rajtol, fotó: Illyés Tibor/MTIHosszú Katinka harmadik aranyérmét 200 méter vegyesen nyerte a riói olimpián.

A szám világbajnoki címvédője és világcsúcstartója kedden 2:06.58 perces olimpiai rekorddal diadalmaskodott, ezzel ő az első, aki a brazíliai metropoliszban triplázott. Az ötszörös világbajnok 27 éves versenyző korábban 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal, 100 méter háton pedig minden idők második leggyorsabb úszásával győzött.

A bajai úszó ugyan csak a második legjobb idővel várhatta a finálét, de ez annak volt betudható, hogy egy nappal korábban a 100 méter háton aratott győzelmét követően kellett helyt állnia az elődöntőben. Annak érdekében, hogy pihent legyen, kedden visszalépett a 200 méter pillangótól.

A rajt után pillangón kicsivel, de vezetett, majd a várakozásoknak megfelelően háton ellépett, mellre közel egy testhosszal – öt századdal világcsúcsrészidőn belül – fordult, gyorson pedig már nem lehetett megelőzni.

Shane Tusup
Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője és férje a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében, fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

“Még mindig nem fogom fel, hogy háromszoros olimpiai bajnok vagyok. Mondjuk, az volt a cél, hogy úgy ússzak itt, mint egy átlagos versenyen” – mondta Hosszú, aki saját bevallása szerint amit lehetett, mindent elrontott 200 méter vegyesen, példaként említette a fordulókat és a rajtot. “Nagy szerencse és a sok munkának köszönhető, hogy így is nyertem”.

Hosszú ezzel beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszó aranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe – szintén éremesélyesként. Ez volt a magyar küldöttség hatodik érme, közte a negyedik aranya.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok

Hosszú Katinka immár háromszoros olimpiai bajnokként integet a 200 méteres vegyes úszás döntője után, fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Eredmény:
női 200 m vegyes, olimpiai bajnok: HOSSZÚ KATINKA 2:06.58 perc
2. Siobhan-Marie O’Connor (Nagy-Britannia) 2:06.88
3. Maya DiRado (Egyesült Államok) 2:08.79

Kapcsolódó cikkek