fotó: pixabay.com

Vasárnap kezdik a negyeddöntőt a magyar BL-csapatok

Vasárnap kezdik a negyeddöntőt a magyar BL-csapatok

A címvédő Győr idegenben, a Ferencváros pedig Érden kezdi meg vasárnap a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjét.

Az előző hat kiírásból négyszer győztes győriek a dán bajnok Odense otthonában lépnek pályára. Kimondottan pikáns lesz a meccs a magyar csapattól az idény végén távozó holland irányító, Cornelia Nycke Groot számára, aki nyártól éppen az Odense játékosaként folytatja.

A két csapat első alkalommal találkozik egymással, hiszen a dán együttes újonc a BL-ben. Mindkét oldalon jól sikerült a főpróba: az Odense 40-32-re megnyerte a Köbenhavn elleni bajnoki rangadót, a Győr pedig 35-27-re legyőzte a Siófokot az NB I-ben.

A házigazdáktól Mette Tranborg sérülés miatt hiányzik majd, Maja Jakobsen és Jessica Quintino pedig szülési szabadságát tölti. Az ETO norvég jobbátlövője, a tavaly február óta hiányzó Nora Mörk a hírek szerint éppen ezen a meccsen térhet vissza súlyos sérülését, két térdműtétjét követően, Fodor Csenge viszont egyelőre biztosan nem léphet pályára.

Az európai szövetség (EHF) aktuális erősorrendjét a győriek vezetik, akik a mezőnyben egyedüliként veretlenek, az eddigi 12 mérkőzésen szerzett 403 góljuk is kiemelkedő, és idegenben is esélyesek az Odense ellen.

A Ferencváros az orosz Rosztov-Don együttesét látja vendégül Érden. A két együttes eddig hatszor találkozott egymással, egy ferencvárosi siker és egy döntetlen mellett négyszer az oroszok győztek, legutóbb a tavalyi BL-negyeddöntő mindkét mérkőzésén.

Az EHF honlapja úgy fogalmaz az erősorrendben ötödik FTC-ről, hogy játéka nagyot változott a csoportkör után, hiszen a középdöntőt négy győzelemmel és két döntetlennel teljesítette. A csapatból elsősorban Klujber Katrin és Háfra Noémi remek teljesítményét emelik ki, és hozzáteszik, a Rosztov-Don tapasztaltabb játékosokból áll, és a csapat is rutinosabb az oda-visszavágós párharcokban, de a Ferencváros valószínűleg nem az a csapat, amellyel az oroszok találkozni szerettek volna.

Háfra úgy fogalmazott, nem hagyott mély nyomot bennük a tavalyi kudarc, ráadásul sokat javultak az elmúlt egy évben, elsősorban támadásban. Hozzátette, szerinte az első mérkőzés lesz a párharc kulcsa, mert ha Érden a szurkolók megfelelő hangulatot teremtenek, nekik pedig sikerül jó eredményt elérniük, jelentősen megnő az esélyük a továbbjutásra. A válogatott jobbátlövő szerint a védekezésükön javítaniuk kell, de az elmúlt hónapokban sokat dolgoztak ezen.

“Fiatalok vagyunk, megyünk, ahogyan csak bírunk. Szívünket, lelkünket kitesszük a pályára a sikerért, ezt ígérhetem. Úgy érzem, meg tudjuk csinálni. Mikor, ha nem most?”

– magyarázta Háfra.

A Rosztov-Don jobbátlövője, Anna Szeny az EHF honlapján elmondta, ellenfelük minőséget képvisel, tehetséges fiatal kézilabdázói nagyszerű támadójátékra képesek.

“Remélem, a védelmünk képes lesz megállítani őket. Nem tudom, kit tartanak esélyesnek, nem érdekel, mit gondolnak a fogadóirodák és a szakértők. Két nagyon nehéz meccset várok, és remélem, idén is mi jutunk tovább”

– fogalmazott.

Az orosz bajnokcsapat vezetőedzője tavaly nyár óta Ambros Martín, aki négy BL-győzelem, öt bajnoki cím és öt Magyar Kupa-siker után távozott a Győr kispadjáról. Anna Szeny úgy fogalmazott, számára Martín a világ legjobb edzője, aki nagyszerűen ösztönzi őket arra, hogy még keményebben dolgozzanak.

Csapatukból Anna Vjahirjeva könyökműtét miatt biztosan hiányozni fog. A 2016-os olimpia és a decemberi Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztott jobbátlövőt éppen Anna Szeny, valamint a fiatal Valerija Maszlova helyettesíti majd.

Az FTC legutóbb 2002-ben jutott a négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban, a Rosztov-Donnak eddig csak egyszer, éppen tavaly sikerült mindez. A visszavágókat jövő szombaton rendezik.

Az EHF Kupa elődöntőjének első meccsén a Siófok szombat délután látja vendégül a dán Viborg HK együttesét. A magyar együttesből a lengyel Joanna Drabik biztosan hiányzik majd, de rajta kívül is többen bajlódnak sérüléssel. Csapata eddig 12 mérkőzést játszott a második számú kontinentális sorozat mostani idényében, mérlege 11 győzelem és egy vereség. Az aktuális ellenfél már 14 találkozónál jár, és mindegyiket megnyerte.

A Siófok vezetőedzője, Tor Odvar Moen a klub honlapján elmondta: hatalmas lesz a tét, de ezt úgy kell kezelniük, mintha egy normál összecsapás lenne. Hangsúlyozta, igyekeztek minél többet megtudni ellenfelükről, hiszen az a csapat, amely alaposabban felkészül a másikból, előnnyel lép pályára.

“A Viborg remek formában van, sokkal stabilabbak, mint a szezon elején, és ahogyan mi, úgy ők is hibátlanok a nemzetközi porondon idén. A védekezés lesz a kulcs, valamint a lerohanások. El kell érnünk, hogy mi legyünk az a csapat, amelyik nyomást gyakorol a másikra”

– nyilatkozta.

A norvég szakvezető hozzátette, remekül ismeri a skandináv kézilabdát, ez is jelent némi előnyt a számukra. A visszavágót jövő vasárnap játsszák.

A magyar női csapatok hétvégi programja:

szombat:
EHF Kupa, elődöntő, első mérkőzés:
Siófok KC-Viborg HK (dán) 17.00

vasárnap:
Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:
FTC-Rail Cargo Hungaria – Rosztov-Don (orosz), Érd 14.30
Odense Handbold (dán)-Győri Audi ETO KC 16.50

Kapcsolódó cikkek