A magyar sport jövője most a Fittségi Teszten múlik

A magyar sport jövője most a Fittségi Teszten múlik

Teniszütőt tartó kisfiú

A kétszeres olimpiai bajnok öttusázó ezt azon a sajtótájékoztatón mondta el, amelyet a Fittségi Teszt pénteken, a Margitszigeti Atlétikai Centrumban rendezendő országos döntője kapcsán hívott össze a felmérést szervező Wesselényi Sportközalapítvány. Török Ferenc meggyőződése, hogy azokból a gyerekekből lesznek kiváló sportolók, akik mentálisan és a keringési rendszerük alapján is alkalmasak rá.

“Azok a fiatalok lehetnek később olimpiai és világbajnokok, akik terhelés hatására ki tudják tolni a fájdalomküszöbüket” – fogalmazott az öttusasport korábbi sikerkapitánya, majd hozzátette, az alkalmasságot az egykori Német Demokratikus Köztársaságban is alkalmazott fittségi teszt alapján lehet megállapítani. Ez a felmérés eredetileg harminc, négyszáz és háromezer méteres síkfutásból állt, most pedig harminc és ezerkétszáz méteres síkfutás, illetve helyből távolugrás alapján tesztelik a fiatalokat.

úszó magyar bajnok

“A fittségi teszt egy nagyon jó kezdeményezés, de a Wesselényi Sportközalapítvány hamarosan megszűnik, a kiválasztási rendszert pedig valószínűleg senki sem fogja folytatni. Nekem ez a szívem csücske, de sajnos hiába mondtam már ezt el számos sportvezetőnek, nem akarják megérteni, hogy a magyar sport jövője múlik ezen. Az NDK nem a doppingnak, hanem ennek a szisztémának köszönhette sikerességét, és mihelyt az egyesítés után ezt abbahagyták, a német sport eredményessége is visszaesett” – mondta Török.

A közalapítvány elnöke azzal érvelt, hogy annak idején a Fábián, Mizsér, Martinek olimpiai bajnok öttusacsapatot is ezzel a módszerrel választotta ki, akárcsak az atlantai ötkarikás játékokra kijutott labdarúgó-válogatott tagjait. Török Ferenc szerint a hazai labdarúgó akadémiák jelenleg rossz rendszerben működnek, mert a kiválasztást nem ezekre az elvekre alapozzák. Így értékes tehetségek vesznek kárba, ugyanakkor olyan fiatalok nevelésére költenek milliókat, akiknek a képességeik eleve behatároltak. Bizonyítékként azt említette meg, hogy a labdarúgó akadémiákról az elmúlt tíz év alatt egyetlen nemzetközi szintű labdarúgó sem került ki. 

Futók

A WESKA elnöke hozzátette: a 2007-ben elfogadott Nemzeti Sportstratégiában is szerepel, hogy be kell vezetni a Nemzeti Fittségi Tesztet, ám a megvalósítás eddig elmaradt. Végül a sportközalapítvány tavaly saját költségére pályázatot írt ki az iskolák számára, és akik részt vettek a felmérésben, támogatásban részesültek. A körzeti versenyek már lezajlottak, a huszonnégy csapat részvételével zajló országos döntőt pedig június 3-án, pénteken délelőtt 10 órától rendezik meg a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Török Ferenc megígérte, hogy a teszten legjobb eredményéket elérő sportolók névsorát valamennyi sportszövetségnek a rendelkezésére fogja bocsátani.