Már holnap kiadhatják Mladic-ot

Már holnap kiadhatják Mladic-ot

Ratko Mladic falfestmény

A nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselők szerint az illetékes háromfős belgrádi bírói tanács még kedden dönt arról a kiadatás elleni fellebbezésről, amelyet Mladic ügyvédei nyújtottak be az előző nap. A védők azzal érveltek, hogy a tizenhat év bujkálás után elfogott hatvankilenc éves egykori katonai parancsnok szellemileg nem teljesen ép, és az egészségi állapota nem teszi lehetővé a kiadatását.

Ratko Mladic

Ratko Mladic

“A tanács gyorsan meghozza a döntést, szinte biztos, hogy elutasítják a fellebbezést, azután az igazságügyi miniszter aláírja a papírokat, és már mehet is” – fogalmazott az egyik szerb tisztségviselő. Biztonsági okokból nem adunk tájékoztatást az esetleges kiadatás részleteiről, közölte Bruno Vekaric, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb különleges ügyészség szóvivője. Közben Mladic hazájában, a boszniai Szerb Köztársaságban, Banja Lukában keddre szimpátiatüntetést hirdettek a volt tábornok mellett.

Ratko Mladicot többek között a srebrenicai mészárlásért, nyolcezer boszniai muzulmán legyilkolásáért és Szarajevó lövetéséért vonná felelősségre a hágai Nemzetközi Törvényszék. A szökevényt múlt héten fogták el a vajdasági Nagybecskerek közelében egy faluban.

Kapcsolódó cikkek