Újabb kémszoftverek vásárlásáról érdeklődik Gyurcsány Ferenc pártja

Újabb kémszoftverek vásárlásáról érdeklődik Gyurcsány Ferenc pártja

A Demokratikus Koalíció (DK) választ vár arra, tervezi-e újabb kémszoftverek vásárlását a Rogán Antal miniszter irányításával működő nemzetbiztonsági szakszolgálat.

Rónai Sándor, az ellenzéki párt EP-képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján elmondta, “drámai mértékben”, több mint 23 milliárd forinttal növelte a kormány a titkos megfigyeléseket végző nemzetbiztonsági szakszolgálat költségvetését.

“Az összeget a kiszivárgott hírek szerint rejtélyes informatikai-műszaki fejlesztésre fordítanák”

– mondta a politikus.

Rónai Sándor az elképzelést rendkívül aggasztónak nevezte annak fényében, hogy korábban a nemzetbiztonsági szakszolgálat vásárolta és használta “a Fidesz célkeresztjébe” került újságírók, üzletemberek titkos megfigyelésére a mobiltelefonra telepíthető Pegasus kémszoftvert.

Az EP-képviselő kitért arra is, hogy február 20-21-én Magyarországon folytat vizsgálatot az Európai Parlament Pegasus-bizottsága, amelynek Rónai Sándor az alelnöke.

A tényfeltáró küldöttség azért érkezik Magyarországra, hogy kivizsgálja, miként használta a magyar emberek megfigyelésére az Orbán-kormány a Pegasus kémszoftvert. A küldöttség előtt Varga Judit igazságügyi miniszternek választ kell adnia az EP-képviselők kérdéseire – mondta.
Rónai Sándor jelezte, rá fog kérdezni, hogy kiket és milyen célból hallgattak le a Pegasus kémszoftverrel, és használják-e még titkos megfigyelésekre a szoftvert az Orbán-kormány illetékesei. A DK választ vár arra is, hogy a Rogán Antal miniszter irányításával működő nemzetbiztonsági szakszolgálat tervezi-e újabb kémszoftvereket vásárlását, amelyet a magyar emberek titkos megfigyelésére használhatnak, és pontosan milyen műszaki-informatikai fejlesztések kerülnek 23 milliárd forintba.

“Ehhez képest mennyibe került az Orbán-kormánynak a Pegasus kémszoftver megvásárlása?”

– tette fel a kérdést.

Szavai szerint mára a DK árnyékkormánya maradt Magyarországon az egyetlen remény arra, hogy a magyar embereket ne lehessen a törvényesség leple alatt megfigyelni és lehallgatni.

Kapcsolódó cikkek