Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetõje sajtótájékoztatót tart az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. május 26-án, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Tóth Bertalan: ezért állunk ki

Tóth Bertalan: ezért állunk ki

Az MSZP az egészségügyi ellátás javításáért, a nyugdíjasokért és az önkormányzatok érdekében az iparűzési adó jelenlegi szabályainak megtartásáért áll ki az Országgyűlés jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakán. Ezt közölte az ellenzéki párt elnöke, frakcióvezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan pártja évadnyitó frakcióüléséről elmondta, a szocialista képviselők országjárásán szerzett tapasztalatokat vitatták meg.

“A legtöbbet az egészségügy rossz állapotáról hallottak, de sokan szóvá tették a nyugdíjasok kifosztását, hiszen a nyugdíjemelés mértéke jóval alatta marad az inflációnak”

– közölte.

A pártelnök azt mondta, ezeket a véleményeket felhasználják a párt 2022-ig szóló stratégiájához, amelyről a március 14-i kongresszus dönt.

Hozzátette, a stratégia középpontjában az esélyteremtő állam megteremtése áll; ezzel a programmal vesznek majd részt a következő parlamenti választásról szóló ellenzéki egyeztetéseken.

Ismertetése szerint az MSZP programjában szerepel a nyugdíjminimum drasztikus emelése, egy nyugdíjfelzárkóztatási program megvalósítása, illetve visszatérés a munkabérek emelkedését is figyelembe vevő svájci indexálás szerinti nyugdíjemelésre.

Tóth Bertalan az iparűzési adó szabályainak megváltoztatását Orbán Viktor bosszújának nevezte, amely miatt tragikus helyzetbe kerülnek az önkormányzatok. Szerinte a szabályok esetleges megváltoztatása a kisebb települések esetén is több tízmillió forint adókiesést jelent majd.

Kérdésre válaszolva hozzátette, szerinte egy vállalkozásnak nem érdeke, hogy a csökkenő adóbevételek miatt a településük ne tudja az infrastruktúrát fejleszteni, hiszen az a vállalkozás működésére is hatással van. Elmondta, a kormánynak a járulékokat kellene csökkentenie, illetve központilag és nem az önkormányzatok rovására kellene segítenie a vállalkozásokat.

A most hatályba lépő új házszabályról Tóth Bertalan azt mondta,

“Kövér László duzzogásáról van szó”.

Úgy folytatta, a Fidesz alaki demokráciát hozott létre:

“mintha létezne Alkotmánybíróság, mintha létezne Állami Számvevőszék, mintha létezne független ügyészség és mintha létezne parlament”.

A frakcióvezető közölte, parlamenti munkájuk során szeretnék kihasználni a nyilvánosságot az általuk képviselt ügyek megjelenítésére. Fontos terepnek tartják a parlamentet az ellenzéki együttműködés szempontjából is.

Tóth Bertalan jelezte, javaslatokat nyújtanak be a rokkantnyugdíjasok kártérítése érdekében, amelyről már egy éve döntenie kellett volna az Országgyűlésnek, de a Fidesz “füle botját sem mozdítja”. Arról is beszélt,

hogy a pártok választási időszakban történő köztéri plakátolása érdekében is beterjesztenek egy törvényjavaslatot.

A kormányfő részéről meghirdetett újabb nemzeti konzultációról Tóth Bertalan azt mondta, úgy látszik, a migránskérdés már nem elég a Fidesznek arra, hogy az emberekben félelmet és gyűlöletet keltsen, újabb ügyekben akar gyűlöletet szítani.

Elmondta, szerintük olyan témákban kellene megkérdezni a magyar embereket, ami a mindennapi életüket érinti, például az egészségügyről vagy az oktatásról. Miért nem konzultálnak a Nemzeti alaptantervről, ha azt olyan tökéletesnek tartják? – firtatta.

A fogvatartottak kártérítéséről elmondta, 2017-ben a Fidesz hozta azt a szabályt, amely alapján a magas kártérítési összegek járnak. Az ezzel kapcsolatos szabályoknak, valamint a feltételes szabadlábra bocsátás feltételeinek tervezett szigorításáról azt mondta, előbb meg kell ismerniük a törvényjavaslatokat, utána döntenek arról, támogatják-e.

Kapcsolódó cikkek