Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetõje sajtótájékoztatót tart az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. május 26-án, fotó: Balogh Zoltán/MTI

MSZP: csődkormányzást folytat a Fidesz

MSZP: csődkormányzást folytat a Fidesz

Csődkormányzással vádolta a Fideszt kedden az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, aki azt is kifogásolta, hogy a kormánypártok leszavazták a szocialisták rezsistopra vonatkozó javaslatcsomagját.

Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, Orbánék nem akarnak megmenteni senkit a magas rezsiáraktól, mivel az Országgyűlés gazdasági bizottságában leszavazták az MSZP javaslatcsomagját, amely segítene a családokon, a nyugdíjasokon, a vállalkozásokon és az önkormányzatokon. Szerinte a fideszes képviselők még beszélni sem akarnak a javaslatokról, mert attól félnek, hamar kiderül, mi mindent szúrt el a Fidesz-kormány az elmúlt 12 évben.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a Fidesznek nem az ország a fontos, hanem a hazug látszat, Orbánék nem az embereket mentik, hanem a pártjuk renoméját, nem megoldásokat keresnek, hanem bűnbakot. Ez nem más, mint csődkormányzás – hangoztatta.

Hozzátette: a kormány csődbe viszi a családokat, a nyugdíjasokat, a vállalkozásokat és az önkormányzatokat, csak azért, hogy a hatalma megmaradjon. Tóth Bertalan felidézte, hogy az MSZP egyebek mellett azt javasolta csökkenjen a magyar családok rezsiszámlájának áfája 27 százalékról 5 százalékra, ne nyerészkedjen a kormány a magas adóval. Szerinte ez az adócsökkentés egy családnak akár százezer forintos megtakarítást is jelenthet csak a fűtési szezonban. Javaslatot tett arra is, hogy a paksi olcsó áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül. Az ellenzéki politikus azt mondta, érthetetlen, hogy a Pakson 12 forintért megtermelt áramot miért adják az átlagfogyasztás felett 70 forintért a magyar családoknak, és 460 forintért az önkormányzatoknak. Közölte, a kormánypártok arról a kezdeményezésről sem akarnak beszélni, hogy legyen egy létfenntartást biztosító alapszolgáltatás a gáz és áram esetében, amely mindenkinek jár és lakóhelyhez kötött.

Kezdeményezte, hogy vegyék vissza az önkormányzatokat, közhasznú szervezeteket, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat a védett rezsiellátásba, és az áfacsökkentés az ő rezsiszámláikra is vonatkozzon.

Jelezte, az MSZP az emberekkel közösen fogja kikényszeríteni, hogy a javaslataiból valóság legyen.

Kapcsolódó cikkek