Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Recep Tayyip Erdogan: továbbra is ilyen jó kapcsolatokra van szükség Magyarországgal

Recep Tayyip Erdogan: továbbra is ilyen jó kapcsolatokra van szükség Magyarországgal

Nagyon jók a magyar-török kapcsolatok, és a jövőben is ilyen jó együttműködésre van szükség. Így fogalmazott a török elnök csütörtökön Budapesten.

A török elnök Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte,

csaknem 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének tovább Európába, de “az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget”.

“Biztonsági zónára van szükség, hogy visszaküldhessék őket a hazájukba”

– mondta. Hozzáfűzte, az ENSZ főtitkárával abban maradtak, hogy donorkonferenciát szerveznek Törökország terveinek megvalósításához.

Elmondta, Magyarország támogatja Törökországot a terrorizmus elleni küzdelemben, a NATO-ban szövetségesek, stratégiai partnerek. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi terrorizmus ellen csak úgy lehet küzdeni, ha a NATO-szövetségesek “nem állnak szóba terroristákkal”.

Kijelentette,  az Iszlám Állam harcosaival szemben Törökország lép fel a leghatározottabban, nem hátrál meg, továbbra is elszánt ebben a küzdelemben.

A török elnök azt is mondta, hogy nem kapták meg azt az összeget, amelyet az EU ígért a menekültek ellátására.
Kérdésre úgy vélekedett, gondoskodnak a menekültekről, de mindent Törökország sem bír el. Ha azt látják, hogy nincs megoldás, ki kell tárni a kapukat, és nyilvánvaló, hogy akkor merre indulnának meg az emberek – mondta.

Recep Tayyip Erdogan kitért arra, hogy 6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg célként, amely reális. Magyarország és Törökország képes ennek elérésére.

A török elnök közölte, nagyra értékelik, hogy Magyarország mindig támogatta Törökország EU-csatlakozását.

“Az unió az elmúlt időben nagyon elutasítóan kezelte Törökországot, és saját magának is sokat árt ezzel, hiszen Törökország tagságával az EU is nyerhetne”

– vélekedett, majd hozzátette:

a visegrádi csoporttal is jó Törökország kapcsolata, és ezt erősíteni szeretnék.
Recep Tayyip Erdogan török elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Kifejtette, a magyar-török felső szintű stratégiai tanács negyedik ülését rendezték meg most Budapesten, és a tárgyalásokon sok témát érintettek, amelyek a jövőre nagy hatással lehetnek. A témák között említette a politikai, biztonságpolitikai kérdéseket, a migrációt, a kereskedelmi, kulturális, az oktatási kapcsolatokat, valamint a közúti fuvarozást.

Megemlítette, 15 török üzletember is érkezett most ide, hogy megbeszéléseket folytassanak, az ankarai kormány minden támogatást megad az üzleti kapcsolatok építéséhez, és ugyanezt várják el Magyarországtól is.

Köszönetet mondott a támogatásért, hogy 2020 szeptemberében megkezdheti működését Budapesten a Maarif Alapítvány iskolája.

A török elnök arról is beszélt, hogy példaértékű együttműködést szeretnének kialakítani a közös történelmi és kulturális emlékek gondozásában. Emlékeztetett: a renovált Gül baba türbéjét tavaly avatták fel.

Recep Tayyip Erdogan azt is elmondta, hogy Magyarország megfigyelőként jelen van a Türk Tanácsban, a szervezet irodáját nemrég avatták fel Budapesten.

“Mindez azt segíti, hogy még jobb kapcsolatokat ápolhassanak Közép-Ázsiával”

– fűzte hozzá.

Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy a jövő héten találkozik Donald Trump amerikai elnökkel, Recep Tayyip Erdogan közölte, a kétoldalú kapcsolatokról, a térség helyzetéről, kereskedelmi kérdésekről lesz szó, a legfontosabb téma pedig a terrorizmus elleni harc lesz.

Kapcsolódó cikkek